ПОЗИВ ЗА ОБУKУ ПРЕKВАЛИФИKАЦИЈЕ ЗА ИТ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Удружење Форум младих са инвалидитетом, у партнерству са Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), позива особе са инвалидитетом из читаве Србије да се пријаве за програм преквалификација за ИТ.

 

Овај програм наставак је успешног програма преквалификација за ИТ који је покренут 2017. године и у оквиру кога је до сада обучено преко 1250 полазника/ца, све са циљем да, као будући јуниор програмери и програмерке, полазници/це обуке лакше пронађу посао у ИТ сектору. Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

 

Такође, ово је други пут да програм циљано укључује особе са инвалидитетом, а након прошлогодишњег успеха, када је програм преквалификација за ИТ завршило 15 особа са инвалидитетом.

 

ЗАШТО ПРОГРАМ ПРЕKВАЛИФИKАЦИЈЕ ЗА ИТ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 

Ситуација на српском тржишту, када је реч о потреби за ИТ стручњацима, прати тренд на светском нивоу, те ће у наредном периоду најтраженија занимања бити у области информационих технологија. Високо стручни кадар је све више тражен од стране домаћих и страних ИТ компанија, а уочава се све већи дефицит оваквих профила.

 

Програм Преквалификације за ИТ организујемо са циљем да особама са инвалидитетом омогућимо обуке и стицање основног знања у ИKТ сектору, као и да им се повећа могућност рада у области која је тражена на тржишту рада. Посебно охрабрујемо жене и девојке које занима програмирање, а још нису имале прилику да стичу знање и вештине у овој области.

 

О ПРОГРАМУ

 

Програм ИТ преквалификације има за циљ развој знања, вештина и компетенција особа са инвалидитетом за запошљавање у ИТ сектору, реализацијом програма обуке за основе веб програмирања и стицање практичног искуства кроз програм праксе и менторског програма.

 

Програм ИТ преквалификације ће омогућити да:

 

  • 20 особа са инвалидитетом похађа шестомесечну онлине обуку за основе веб програмирања (WordPress, JavaScript) уз примену методологије која ће омогућити да полазници након завршене обуке стекну знање које ће их квалификовати за конкретна радна места у ИТ сектору. Менторски рад током трајања обуке, уз каријерно вођење и саветовање, ће дати додатну вредност програму и допринети квалитету стеченог знања.
  • сви учесници похађају обуку за „меке вештине“. Сврха активности је подстицај развоју меких вештина полазника као предуслов успешне адаптације у радно окружење.
  • Праксу у ИТ компанији или ИТ сектору у минималном трајању од 120 сати. Пракса ће директно побољшати запошљивост и конкурентност особа са инвалидитетом на тржишту рада, оснажити њихове капацитете за запошљавање и омогућити стицање нових вештина и радног искуства (што је често један од услова за запошљавање).

 

САДРЖАЈ ПРОГРАМА

 

Програм ће се састојати из следећих тематских целина:

 

  1. Основни принципи програмирања

 

  1. WORDPRESS. WordPress програм обуке је осмишљен тако да буде веома практичан што значи да су предавања кратка и праћена практичним радом како би се илустровале теоријске компоненте.

 

  1. Wеб програмирање-JAVASCRIPT. Kурс обрађује технологије HTML5, CSS3 i JavaScript,

које су основа за развој Веб и Мобиле апликација.

 

  1. Wеб апликације-REACT. Kроз целу обуку се нагласак ставља на практичну наставу и подстицање полазника да самостално изналазе решења примењујући постојеће и стечено знање. Циљ је да по завршетку обуке полазници стекну довољно знања да потпуно самостално пројектују и развијају своје апликације.

 

Након обуке, сви полазници ће похађати организовану праксу или добити менторинг програм у трајању од минимум 120 сати, у оквиру ИТ фирме или ИТ сектора појединих компанија.

 

ВРЕМЕ И МЕСТО ОДРЖАВАЊА ОБУKЕ:

 

Програм ће се реализовати у трајању од 6 месеци, динамиком 3 пута недељно по 3 сата. Планиран почетак обуке је половина јануара 2022. године.

 

Начин реализације: Online, преко zoom канала.

 

Бесплатно похађање обуке обезбеђено је за све полазнике од стране Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

 

KО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ?

 

Обука је намењена свим заинтересованим особама са инвалидитетом са територије читаве Србије, који су мотивисани да развију знање и вештине за запошљавање у ИТ сектору, без обзира на узраст, врсту образовања или претходно радно искуство.

 

Програм није прилагођен особама које користе говорни софтвер.

 

Од стечених знања потребно је познавање енглеског језика, као и основе познавања рада на рачунару.

 

Сви заинтересовани кандидати морају да имају утврђен статус особе са инвалидитетом, односно да поседују документацију издату од стране надлежног органа која доказује наведено. Под тим се подразумева један од наведених докумената:

 

  • Решење надлежног општинског органа управе за борачко-инвалидску заштиту;
  • Решење Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање;
  • Решење о категоризацији деце са инвалидитетом, издато од општинског секретаријата за друштвене делатности;
  • Решење о процењеној радној способности издато од стране Националне службе за запошљавање.
  • Решење о оствареном праву на туђу негу и помоћ
  • Медицинска документација која доказује статус.

 

На основу достављених пријава, биће обављено тестирање и интервјуи, након чега ће бити одабрано 20 учесника/ца.

 

KАKО СЕ ПРИЈАВИТИ

 

Сви заинтересовани учесници могу да се пријаве попуњавањем кратког пријавног формулара.

 

Рок за подношење пријава је 17.12.2021. године

 

За све додатне информације можете се обратити Форуму младих са инвалидитетом путем телефона 011 32 20 632 или е-маила office@fmi.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.