Јуче почело пријављивање на курс за преквалификације у ИТ сектору

Велико интересовање за преквалификације у ИТ сектору, у првих 24 сата пријавио се 41 кандидат

Београд, 22. фебруар 2017. године – На предлог министарског савета за ИТ којим председава Ана Брнабић, Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са ИТ заједницом, јуче је покренуло пилот пројекат преквалификација у ИТ сектору. Пилот пројекат обухвата 100 полазника и уколико буде успешан, планирано је да још 900 људи започне ИТ обуку у 2017. години.

Пријаве за курс преквалификација, отворене су јуче и трају две недеље. Кандидати се могу пријавити до суботе, 4. марта у 23:59 сати путем сајта www.itobuke.rs.

Критеријуми које кандидати морају да испуне да би учествовали у тестирању су:

  • Старост преко 18 година
  • Завршена средња школа
  • Да нису студирали на ИТ смеровима више од две године, или тренутно студирају на ИТ смеровима на факултетима или вишим школама
  • Да нису запослени на програмерским позицијама, или да нису радили више од годину дана на програмерским позицијама
  • Спремни су да редовно похађају обуке у Београду, Нишу или Новом Саду.

Потенцијални кандидати полагаће тест способности и потенцијала за рад у ИТ сектору и биће рангирани на основу постигнутих резултата. Важно је нагласити да кандидати не морају имати ИТ знања или искуство рада у ИТ сектору. Остварени резултати омогућиће кандидатима да одаберу организатора обуке, а они који су остварили боље резултате имаће предност при избору. „Верујемо да ће људи који прођу кроз овај програм имати прилику да започну успешну каријеру у ИТ сектору и допринесу развоју привреде, јер ИТ сектор има велики потенцијал да убрза економски раст Србије“ изјавила је министарка Ана Брнабић.

У овој, тест фази, број полазника код једног организатора обуке биће ограничен на 25. Уколико пилот пројекат буде успешан, у главној фази која би према плану требало да стартује крајем године, број полазника биће и до 100 по сваком организатору обуке. Програми обука почињу у априлу и трајаће између 2 и 4 месеца, а школе које ће вршити обуке биће познате средином марта.
Максималан износ стипендије за сваког учесника је 1.500 евра, а од полазника програма захтеваће се и минимална партиципација у износу до 100 евра. Циљ програма је да обучи јуниор програмере који одговарају потребама ИТ индустрије, које су установљене истраживањем које је спроведено у јануару.

Новозапослени програмер ће кроз порезе и доприносе у буџет Србије вратити износ обуке за око шест месеци, уз више него разумну претпоставку да ће му плата бити минимум 400 евра месечно (на основу истраживања организације Стартит, просечна плата програмера је више од 1.200 евра, тако да се може очекивати да ће јуниор програмер моћи да добије бар трећину те плате – http://startit.rs/istrazivanje-srpski-programeri-plate-obrazovanje/).

Програм је покренут јер постоји велика потреба за ИТ јуниорима, што је показало истраживање које су заједно спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе и Инфостуд у коме је учествовало 118 ИТ компанија. Ове компаније запошљавају око 4.500 људи у Србији, односно око 20 одсто од укупног броја запослених у ИТ сектору у Србији, а које су прошле године запослиле чак 700 јуниор програмера.