Преквалификације за посао у ИТ сектору

Влада Републике Србије је крајем децембра усвојила Предлог за унапређење ИТ сектора у Србији у присуству представника ИТ заједнице, а једна од првих тачака била је спровођење програма преквалификација појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере.

У првом кварталу 2017. треба да започне пилот пројекат у оквиру кога би требало да буде обучено 100 полазника. Циљ програма је запошљавање полазника у ИТ-ју. Сваки полазник који прође селекциони тест и уђе у 100 најбоље рангираних добија ваучер који издаје Министарство државне управе и локалне самоуправе, са којим уписује жељени курс.

Основне идеје програма преквалификације су:

  • Потенцијални полазници се рангирају на основу теста талентованости и предиспозиција које имају за ИТ.
  • Најбоље пласирани кандидати добијају ваучере на основу којих бирају курс са листе организатора обука.
  • Обуку појединца у највећој мери плаћа држава уз подршку УНДП-а, тако што појединац плаћа партиципацију од 100 евра, а држава финансира ваучер до 1.500 евра по полазнику (сви износи наведени у еврима ће бити изражени у динарској противвредности).
  • Како би организатори ИТ обука били што боље мотивисани да се полазници курсева запосле у ИТ сектору, 30% вредности ваучера ће добити само у случају да се полазник запосли у ИТ сектору у року од 6 месеци од завршетка обуке, чиме ће утицати на смањење дефицита у ИТ кадровима у Србији
  • У пилот фази пројекта цео концепт ће бити тестиран на 4 организатора обука у периоду од 6 месеци. У случају успеха пилота, пројекат ће бити настављен уз учешће већег броја организатора и 900 полазника.

Како би организатори могли што боље да припреме своје обуке са циљем да максимизују шансе полазника да нађу посао, Инфостуд је одлучио да помогне овом пројекту и да путем анкете утврди тренутне потребе ИТ компанија за јуниорима. Зато Министарство државне управе и локалне самоуправе моли ИТ компаније да што пре, а најкасније до 31. јануара попуне анкету која се налази на следећем линку: https://poslovi.infostud.com/IT-prekvalifikacija-srbija.

“ИТ сектор један је од највећих потенцијала наше земље и Министарски савет за ИТ је Предлог пројекта преквалификација у неформалном образовању припремио у сарадњи са ИТ заједницом, чији је допринос у изради овог документа заиста велики. Планирано је да кроз програм преквалификација прође 1.000 људи у 2017. години. Мишљење индустрије нам је веома важно, и стога кроз ову анкету желимо да сазнамо ваша искуства и чујемо које су ваше потребе. У циљу креирања адекватног програма који ће полазницима повећати шансе за запослење, искрени одговори учесника у анкети биће од кључног значаја да квалитетно припремимо програм преквалификација. Захвални смо свима на помоћи, а посебно бих желела да се захвалим Инфостуду на стручној подршци и времену које је посвећено да се овај пројекат започне за мање од месец дана од усвајања Предлога за унапређење ИТ сектора у Србији.“, изјавила је поводом овог програма Ана Брнабић.

„Драго ми је што су држава и Влада препознале значај ИТ сектора за развој Србије, посебно што ће се почети са спровођењем програма преквалификација талентованих појединаца у јуниор програмере. Инфостуд такође препознаје значај овог пројекта за ИТ заједницу и са задовољством ћемо помоћи Министарству државне управе и локалне самоуправе у спровођењу овог пројекта, како у давању информација које имамо о тржишту, тако и у прикупљању информација од ИТ компанија потребних за успешно спровођење програма.“, рекао је Стефан Салом из ИНФОСТУД-а.

Резултати анкете ће бити доступни јавности, без навођења имена испитаника и назива компанија, а зарад обавештавања јавности о тренутном стању на ИТ тржишту и потребама ИТ компанија.

http://mduls.gov.rs/aktivnosti-saopstenja.php#a705