EF Niš – .NET

Naziv školeElektronski fakultet
MestoNIš
Programski jezikC#
Broj polaznika40
Veličina pojedinačne grupe (broj polaznika)20
Trajanje ukupnog programa (u nedeljama)38
Trajanje obuka (broj nastavnih časova)250
Trajanje programa stručnih praksi120
Broj mesta za stručnu praksu40
Firme u kojima će se sprovoditi stručna praksa i broj mesta u svakoj16 lokalnih kompanija je obezbedilo 42 prakse. Kompanije koje su obezbedile prakse: Accordia Group LLC (2), Alfatec (6), Ates Soft (2), Code3profit (2), ComingComputer Engineering (3), HTEC group (4), IngSoftware (3), ICNT(3), Irvas International (2), Logic Poslovna rešenja (2), MihajlovicSoft (2), RCMT IT Europe (PSR) (3), Troxo (2), Photon Optronics (2), Webelinx (3), Naissus tehnologije (2)
Raspored časova (dani i sati; navesti eventualne periode pauza u radu)2 puta nedeljno po 4 sata (od 18 do 22h) ponedeljak - cetvrtak (I grupa) i utorak-petak (II grupa)
Očekivanja od polaznika van nastave (okviran broj sati nedeljno za domaće zadatke, samostalan rad, itd)od polaznika se očekuje 15 sati rada nedeljno za vežbanje i izradu domaćih zadataka
Kriterijumi za izdavanje sertifikata o uspešno završenom programukandidati moraju da pohađaju i polože svih 5 kurseva. Kurs se smatra položenim ako kandidat osvoji 50% poena uz pozitivnu ocenu stručne prakse.
Očekivani ishodi/rezultati programaOčekuje se da će kandidati koji uspešno završe obuku i stručnu praksu biti osposobljeni za rad nivoa junior programera u kompanijama koje izradjuju .net web aplikacije. Ova očekivanja se temelje na osnovu ishoda svih 5 kurseva koji čine obuku i to:
Ishodi kursa 1:
Polaznici će steći:
• sposobnost da analiziraju problem i da ga algoritamski reše a kasnije i implementiraju u odgovarajućem programskom jeziku
• osnovno znanje programiranja konzolnih programa
• iskustvo u razvoju i otklanjanju grešaka u okruženju za razvoj programa
• znanje osnovnih i naprednih struktura podataka kao i njihova primena u standardnim algoritmima
• znanje korišćenja programa za kontrolu verzija GIT
Ishodi kursa 2:
Vladanje objektno-orijentisanim programiranjem i veštinama rešavanja praktičnih problema korišćenjem objektno-orijentisanog koncepta kao i razvojem aplikacija upotrebom programskog jezika Microsoft .NET C#.
Studenti će usvojiti:
• jasno razumevanje koncepta objektno orijentisanog-programiranja,
• dobro poznavanje standardnih .NET biblioteka,
• veštine za lako rešavanje realnih problema.
Ishodi kursa 3:
Polaznici kursa će usvojiti:
● Razvojne tehnologije klijentske strane – usvojiće osnovna znanja o HTML5, CSS3, JavaScript ES6+ jezicima.
● Razvojne tehnologije serverske strane – usvojiće osnovna znanja o ASP.NET Core tehnologiji, konfigurisanju Kastrel veb servera, Razor stranica.
● Znanja o veb aplikacijama i serverima. Naučiće kako da instaliraju i konfigurišu IIS server.
● Poznavanje SQL jezika, Entity Framework-a.
● Veštine za implementaciju odgovarajućih strategija za planiranje razvoja sajtova.
● Veštine za kreiranje potpuno funkcijalne veb aplikacije.
Ishodi kursa 4:
Osnovni željeni ishodi kursa su:
- Sposobnost polaznika da samostalno projektuju relacione baze podataka umerene složenosti.
- Sposobnost polaznika da samostalno kreiraju SQL upite za relacione baze umerene složenosti
Ishodi kursa 5:
U okviru ovog kursa polaznici će moći da steknu znanje o konceptima i metodologijama za razvoj softvera, proći će kroz faze razvoja softvera korišćenjem agilnih metodologija i upoznaće se sa platformama za upravljanje projektima.
Kratak opis programa i metodologije (1-2 pasusa, uključujući opis obuke, opis stručnih praksi, programe dodatnih veština i eventualne dodatne elemente)Prekvalifikacija podrazumeva pet povezanih kurseva i stručnu praksu, kojima se obezbeđuju programerska znanja u traženoj oblasti razvoja veb aplikacija u .NET okruženju. Planirani kursevi su:
1. Algoritamski pristup problemima
2. Objektno-orijentisano programiranje
3. Veb programiranje
4. Baze podataka
5. IT projekti i razvoj softveraKursevi su razvijeni tako da ne zahtevaju prethodna programerska znanja, ali postupno, uz brojne primere i praktični rad, kao i stručnu praksu, vode kandidata ka osnovnim znanjima i veštinama koje treba da poseduje .NET veb programer.
Algoritamski pristup problemima je uvodni kurs koji osposobljava kandidate za „algoritamski način razmišljanja“ i uvod u programiranje i priprema ih za usvajanje znanja iz objektno-orjentisanog programiranja. Objektno-orijentisano programiranje uvodi objektno orijentisanu paradigmu i postavlja temelje za korišćenje alata, okruženja, i programskih okvira, koji su neophodni za razvoj modernih veb aplikacija. Najveći broj veb aplikacije se čvrsto oslanja na baze podataka, pa je jedan od planiranih kurseva posvećen osnovnim znanjima iz baza podataka. Razvoj Web aplikacija korišćenjem programskog jezika C# će biti u okviru kursa Web programiranje. Kako bi polaznici prepoznali svoje mesto i ulogu u IT projektima i uopšte u projektnom timu jedne kompanije, i naučili osnovna sredstva za razvoj softvera i alate, kao završni kurs, neposredno pred odlazak na stručnu praksu, predviđen je kurs IT projekti i razvoj softvera.
Inovativni pristup leži u formiranju lanca čvrsto spregnutih kurseva i stručne prakse, kojima se nude jezgrovita znanja i veštine na postupan i prihvatljiv način. S druge strane, inovativnost u metodologiji rada sa polaznicima je korišćenje mikro-primera koji se lako mentalno prate i od kojih se grade veće celine.
Stručne prakse će biti obezbeđene na osnovu dugogodišnje saradnje sa lokalnim kompanijama kao i mišljenja „Ni-kat“ klastera naprednih tehnologija, koji okuplja najuspešnije IT firme u regionu a čiji je član i naš fakultet.
Očekivani rezultat projekta je da 40 polaznika steknu znanja iz .NET veb programiranja koja će im pružiti dobru šansu da se zaposle u regionalnom IT sektoru.
Kako se iz dugogodišnjeg iskustva Elektronskog fakulteta u neformalnom obrazovanju pokazao kao vrlo uspešan pristup „blended e-learning“ u realizaciji ovog projekta biće korišćeni elementi ovog pristupa. Naime, za kompletnu komunikaciju sa polaznicima i organizaciju aktivnosti biće korišćen u svetu izuzetno često korišćen Mudl Sistem za učenje (Moodle LMS) koji se na Elektronskom fakultetu koristi u svakodnevnom radu duže od jedne decenije. Na ovaj način će svim polaznicima materijal biti dostupan onlajn, domaći zadaci i provere znanja će im biti tako distriburani i realizovani, vodiće se kompletna evidencija o polaznicima i njihovim aktivnostima, koristiće se mogućnost Foruma gde će polaznici moći u bilo koje doba dana i noći da postavljaju pitanja, itd. Ovakav pristup se pokazao vrlo uspešnim i u radu sa redovnim studentima fakulteta. Značajna prednsot ovakvog pritupa je i činjenica da se na ovaj način stvara „društvo polaznika obuke“ gde oni međusobom komuniciraju i rešavaju probleme i diskutuju o svim za kurs relevantnim stvarima. Posebno je bitno da će i pozavršetku obuke ostati aktivna ova grupa kako bi polaznici mogli da razmenjuju iskustva i u toku pronalaženja posla i daljeg usavršavanja. Ovakav pristup odstupa od uobičakjenog pristupa u sličnim obukama i direktno i infirektno utiče na krajnji cilj a to je zapošljavanje polaznika što predstavlja značajnu inovativnu komponentu koju sebi može da priušti Elektronki fakultet s obzirom na izuzetno veliko praktično iskustvo u kontinuranoj edukaciji.
Link za detaljniji opis programa (kurikulum, materijali, metodologija)https://www.dropbox.com/s/uv09j0w339r8ywu/Program%20obuke%20EF%20Nis.pdf?dl=0
Opis procesa selekcije (pisani test, razgovor, drugo)Prihvatićemo one kandidate koji su se kvalifikovali putem nacionalnog testiranja i oni koji budu izabrali Elektronski fakultet za svoju školu obuke. Od prijavljenih, na testiranje će biti pozvano 3 do 5 puta više od raspoloživog broja mesta sa početka rang liste. Polagaće test računarske i tehnološke pismenosti, sa jednostavnim pitanjima o upotrebi računara i prepoznavanja osnovnih pojmova za rad na računaru i internetu. Od ukupnog broja kandidata koji budu položili test, prvih 60 do 70 imaće intervju prilikom kog će biti procenjena njihova ambicija i posvećenost za rad i učenje u oblasti programiranja. Tokom intervjua, biće procenjeno i posedovanje mekih veština, pre svega komunikacije. Jedan od uslova za prihvatanje kandidata biće i mogućnost da kandidati prihvate i budu u mogućnosti da uzmu slobodno 15 radnih dana za vreme kojih će ići na praksu.
Opis selekcije: test (broj pitanja, trajanje, način ocenjivanja, link ka primerima pitanja)Test će sadržati 20 kratkih pitanja. Ukupan broj poena na testu je 40. Uz svako pitanje će biti dat broj poena. Vreme izrade testa je 90 minuta. Rezultati testa će biti objavljeni u roku od maksimalno 48 sati. Spisak će sadržati i listu kandidata koji se pozivaju na intervju. Intervju se ocenjuje sa maksimalno 60 poena.
Opis selekcije: razgovor Cilj razgovora sa kandidatima je provera njihovih objektivnih mogućnosti da uspešno savladaju program: Oblasti razgovora su: 1) Razlog i motiv za prijavljivanje na konkurs 2) Prethodna iskustva u oblasti programiranja i očekivanja od obuke 3) Motivacija, sklonost i premnost za rad u svetu programiranja 4) Spremnost i sposobnost za intenzivan rad u grupi na obaveznim časovima 5) Spremnost na učenje i rad kod kuće (vežbanje gradiva i izrada domaćih zadataka), 6) Spremnost i mogućnost kandidata da izdvoje 15 dana u kontinuitetu (3 radne nedelje) za obavljanje prakse. Svaki segment se ocenjuje sa maksimalno 10 poena tj. ukupno maksimalno 60 poena.
Opis selekcije: (upisati)