Детаљни резултати истраживања потреба ИТ компанија за јуниорима

Београд, 2. март 2017. године – У циљу побољшања развоја ИТ сектора, Влада Републике Србије је крајем децембра усвојила Предлог за унапређење ИТ сектора у Србији који предвиђа низ мера за подршку преквалификацији у ИТ сектору, развоју формалног образовања из ове области, као и стварању доброг амбијента за ИТ компаније, стартапе и мала и средња предузећа. Тим поводом Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Инфостудом спровело je истраживање о потреби компанија за запошљавањем ИТ јуниора. Анкета је урађена на узорку од 118 компанија које су у значајној мери запошљавалe ИТ кадрове на територији Републике Србије.

Истраживање указује да постоји велика потреба за запошљавањем ИТ јуниора у 2017. години. Готово све ИТ компаније имају потешкоћа у проналажењу квалитетних запослених, те су спремне да помогну образовним установама око програма обуке и пракси за преквалификацију у ИТ-у.

Као додатак информацијама из претходне вести о резултатима истраживања представљамо вам детаљну анализу одговора на питања из истраживања.

Анализа истраживања

Прва три питања у истраживању односила су се на оквиран број људи које су ове компаније запослиле на јуниор позицијама у протекле три године. У 2014. години је 492 особе запослено на јуниор позицијама, у 2015. години 608, а у 2016. години 671 особа. Компаније су такође одговориле на питање колико људи планирају да запосле у 2017. Укупан број износи 961 особа.

Наредни сет питања односио се на регрутацију кадрова. Већина компанија изјавила је да наилази на потешкоће у проналажењу кандидата, тачније 56 је изјавило да тешко налази кадрове, а 5 да је то скоро немогуће. Педесет и шест компанија оценило је процес регуртације кандидата као средње тежак, а једна компанија је изјавила да лако проналази кадрове.

Од 118 компанија, 70 редовно прима студенте на праксу, од којих 31 компанија својим практикантима обезбеђује месечну надокнаду. Просечна месечна надокнада износи 202 евра. Од 70 компанија које примају студенте на праксу, 69 запошљава студенте по завршетку праксе. Укупан број студената који су прошли програм праксе у 2016. години износи 470. На питање да ли су заинтересовани да на праксу приме одабране полазнике са програма преквалификације, 75 компанија је одговорило да, 43 компаније не.

На питања о потребама за конкретним знањима, као и о томе која знања очекују да поседује особа на јуниор позицији, компаније су одговориле на следећи начин:

 • Компаније су могле да од понуђених послова изаберу оне за којима имају највише потребе када је у питању јуниор позиција (најизраженија потреба подебљана, средње изражена курзив). Скор је број компанија отежењен бројем запослених јуниора у тој компанији у 2016.
Табела 1: Потребе компанија за конкретним пословима на јуниор позицијама

Табела 1: Потребе компанија за конкретним пословима на јуниор позицијама

 • Компаније су имале прилике да се изјасне које програмске језике је потребно да појединац познаје како би био запослен на јуниор позицији (најизраженија потреба подебљана, средње изражена курзив). Скор је број компанија отежењен бројем запослених јуниора у тој компанији у 2016.
Табела 2: Програмски језици које би ИТ јуниори требало да знају

Табела 2: Програмски језици које би ИТ јуниори требало да знају

 • Поред већ наведених, компаније су имале прилику да се изјасне да ли особе на јуниор позицији треба да познају и понуђене додатне послове (софтверски пакети, програми, итд.). Резултати су показали да нема додатних изражених потреба.
Табела 3: Додатни послови које би особа на јуниор позији требало да обавља

Табела 3: Додатни послови које би особа на јуниор позији требало да обавља

Већина компанија које су учествовале у истраживању (84) сагласне су да их образовне установе (које раде преквалификацију) контактирају око програма обуке и пракси.

Comments 6

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Da li molim Vas možete opet da postavite pitanje i biće Vam odgovoreno u najkraćem mogućem roku? Trudimo se svima da odgovorimo, iako stiže jako veliki broj komentara. Hvala na razumevanju i strpljenju.

 1. Poštovani,

  da li mogu naknadno da se prijavim na konkurs ili možda imate informaciju da li će i kada biti ponovljen?

  Srdačan pozdrav,
  Tanja Jovančić

  1. Post
   Author

   Poštovana Tanja,

   Hvala Vam na pitanju. Nažalost, prijavljivanje za ovu fazu projekta je završena. Molimo Vas da pratite objave na veb stranici projekta za sve dalje informacije.

 2. Dobar dan.
  Zanima me kako mogu videti listu rezultata sa ovih testiranja?
  Uradio sam test,ali ne znam gde da se ulogujem pomocu one sifre sto ste mi poslali na mobilni.
  Veliki pozdrav za Vas tim!

  1. Post
   Author

   Poštovani Mladene,

   Hvala Vam na pitanju. Usled velikog broja komentara i upita vezano za drugi krug selekcije, nismo stigli ranije da Vam odgovorimo na pitanje. Da li ste uspeli da se pronađete na rang listi? Ukoliko imate nekid dodatnih pitanja, tu smo. Hvala na razumevanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.