Канцеларија за ИТ и еУправу наставља програм Преквалификација за ИТ сектор за запослене

Београд, 10. јануар 2018. године – Јуче су потписани уговори са десет извођача који ће вршити обуке у програму Преквалификација за ИТ сектор намењене запосленим кандидатима који спроводи Канцеларија за ИТ и еУправу, чиме се програм успешно наставља. До краја јануара 2.000 селектованих кандидата ће имати финална тестирања, а извођачи обука ће одабрати најбољих 411 кандидата који ће почети са обукама у фебруару и које ће трајати до девет месеци.

Програм Преквалификација за ИТ сектор наставак је успешног програма са циљем да се ублажи недостатак кадрова у брзо растућем ИТ сектору у Србији. У оквиру овог програма је до сада обучено 800 кандидата и то у прва два круга које је организовала Канцеларија за ИТ и еУправу, док су у току обуке и за 700 кандидата из трећег круга намењене незапосленим кандидатима који спроводи Национална служба за запошљавање. Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе РС Ана Брнабић.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) у новембру 2018. године, расписала је у оквиру трећег круга програма Преквалификација за ИТ сектор позив за кандидате који су запослени, који нису на ИТ позицијама или нису завршили неки од ИТ смерова на факултетима.

„На овај круг Преквалификација за ИТ сектор намењен запосленима, пријавило се 3.850 кандидата, најбољих 2.000 кандидата који су прошли први круг тестирања очекује и други круг у једној од десет школа са којима смо јуче потписали и уговоре о извођењу обука овог програма”, изјавио је доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је додао да су се у одабиру школа највише вредновали квалитет обука и иновативност у раду.

У Београду обуке ће вршити Факултет организационих наука, Математички факултет и Електротехнички факултет у којима ће бити примљено по 60 полазника. У Новом Саду обуке за 40 полазника вршиће Војвођански ИКТ кластер, док ће других 40 полазника имати прилику да похађају програм ЈИСА (Смарт д.о.о.). У Нишу Електронски факултет похађаће 40 полазника, а Математички Институту САНУ 34 полазника. Висока техничка школа струковних студија у Крагујевцу примиће 17 полазника, Пословни Инкубатор у Ваљеву 20 полазника и Факултет техничких наука из Чачка 40 полазника.

Извођачи обука су увели разне иновације у својим програмима, тако да ће на Факултету организационих наука предавачи бити и из индустрије, а полазницима ће бити доступно и каријерно саветовање, на Математичком факултету полазници ће имати захтевније завршне радове. На Електротехничком факултету полазници ће проћи обуку за коришћење Linux програма, у Војвођанском ИКТ кластеру кроз увођење „разредног старешине“ појачаће се и сарадња са компанијама, док ће ЈИСА (Смарт д.о.о.), укључити наставнике у праћење пракси. Електронски факултет у Нишу покриће област укључивања агилних метода, Математички Институт САНУ обучаваће Python, а полазници овог курса сарађиваће и са предавачима са Универзитета „San Diego Extension“ кроз онлајн програме и сертификације. Висока техничка школа струковних студија у Крагујевцу, обучаваће полазнике како да уводе и управљају пројектима, Пословни Инкубатор Ваљево упознаће полазнике са IoT технологијама, док ће Факултет техничких наука у Чачку пружати додатне радионице у Стартап центру као и додатни програм менторисања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.