Методологија тестирања

Сврха селекције и тестирања

Као део процеса одабира 2000 кандидата који највише одговарају захтевима програма, сви кандидати ће проћи кроз процес селекције. Важно је да знате да је процес селекције одабир оних кандидата који, од пријављених, највише одговарају захтевима посла који обавља програмер. Успех у овом процесу селекције значи да је кандидат показао боље постигнуће у том тренутку од осталих који су се пријавили. Неуспех не значи да особа нема способности и предиспозиције за ИТ програмирање већ да је у овом програму било више кандидата који су у том тренутку имали боље постигнуће од њега.

Селекција укључује он-лине тестирање и решавање задатака који су тако одабрани да мере способности које представљају добру предиспозицију за успех у ИТ програмирању. За њихово решавање није потребно никакво преџнање из ове нити било које друге области, тако да је тражење помоћи приликом тестирања непотребно, чак може да буде и контрапродуктивно (уколико особа коју зовемо да нам помогне има ниже мерене способности од кандидата). Осим овога, тестирање обухвата и тест знања из енглеског језика.

Резултат који сваки кандидат постигне на тестовима се пореди са резултатима осталих кандидата и на основу тога се одређује место које кандидат заузима на ранг листи. Апсолутни резултат сваког кандидата није толико важан колико релативан – његово постигнуће у односу на постигнуће групе (осталих кандидата).

У том смислу сви кандидати имају исте могућности током овог процеса.

Процедура тестирања

Тестирање се ради преко онлине платформе Total Assessment, а радићете га од куће.

На емаил који сте оставили приликом пријаве добићете линк преко којег ћете моћи да приступите патформи, ПИН код и број телефона за покретање тестирања. Платформа је врло једноставна за употребу, потребно је само да пратите упутства које вам систем буде давао.

У случају да нисте добили поруку на маил, обавезно проветите spam.

У емаил поруци од Total Assessment добићете детаљније информације о томе како да приступите платформи, шта да радите и коме да се обратите уколико будете имали тешкоће приликом тестирања.

Важно је да знате да ћете линк моћи да покренете једино преко рачунара.

Молимо Вас да редовно проверавате емаил који сте оставили у пријави!

Уколико будете имали било какво питање везано за саму процедуру тестирања или техничке тешкоће, можете нам писати на testiranje@totalassessment.net, при чему Вас молимо да нам у поруци напишете име, презиме и број телефона. У случају хитних техничких тешкоћа, зовите нас на +381 646417077.

O тестирању

Циљ тестирања је да се на основу објективних мера направи ранглиста кандидата за програм ИТ преквалификација. Модел на основу кога ће се извршити рангирање базиран је на подацима из Мреже информација о занимањима познатој као O*NET (The Occupational Information Network) која представља „прототип за нови приступ прикупљању, дистрибуцији и анализи професионалних података“ (Peterson et al., 2001) и то у једном од шест O*NET -ових домена, који се назива „карактеристике запослених“ (worker characteristics). Карактеристике запослених које су предуслов за успех у образовању и радну успешност, према овој бази знања, су, између осталог способности и професионална интересовања која ће се процењивати током овог процеса селекције.

1. Способности – од широког спректра способности неопходних за различита занимања за ову прилику биће процењивано дедуктивно резоновање, индуктивно закључивање, нумеричко резоновање, радна мемомирија, просторно резоновање. Ове способности процењиваће се на основу неколико група задатака :

• Задаци тзв. нумеричких низова који процењују способност брзог схватања односа између бројева и налажења правила по којем се бројеви налазе у низу. Сваки задатак се састоји од низа бројева који се смењују један за другим по неком правилу. Задатак испитаника је да нађе правило и на основу тог правила, од понуђених датих бројева, изабере онај који наставља низ. Задаци су све тежи, а време за рад ограничено и готово нико не може да реши све задатке.

• Задаци који процењују ефикасност радне меморије, краткорочне меморије и логичког резоновања. У сваком задатку дата су три броја и правило које кандидат треба да запамти. Задатак кандидата је да правило које му је дато примени на бројеве који му се појављују. Време решавања је ограничено.

• Група задатака који се састоје од парова речи које су исте или различите, а задатак кандидата је да одговори да ли су речи исте или различите. Кандидат има ограничено време за решавање задатака, а за нетачне одговоре добијају се негативни поени. Негативни поени се не добијају за питања на које кандидат није одговорио.

• Група задатака која мери оријентацију према детаљима и перцептуалну прецизност. Задаци се састоје од имена која су написана са леве и десне стране екрана, а задатак кандидата је да утврди да ли су имена написана исто или различито. Време за решавање је ограничено а за сваки нетачан одговор добијају се негативни поени. За питања на које кандидат не да одговор се не добијају негативни поени. Брзина решавања ових задатака је веома важна.

• Задаци који процењују индуктивно резоновање, са фигуралним садржајем. Кандидатима је понуђено 6 симбола и њихов задатак је да одреде који симбол недостаје да би се употпунила велика слика. Осим што треба да нађу симбол који употпуњује велику слику, кандидати треба да дају и још два одговора : симбол који је најбоље друго решење за употпуњавање слике, као и најлошије решење за употпуњавање слике. Време решавања је ограничено

• Задаци који процењују колико кандидати брзо уочавају детаље. Састоји се од 4 квадрата у којима се налазе сличице (симболи). Три квадрата имају исте сличице распоређене различито, а један има различиту сличицу. Кандидати треба да изаберу квадрат који је по садржају сличица другачији од осталих. Задаци постају све тежи и тежи.

• Задаци који процењују радну меморију. Дати су низови бројева и правила за померање бројеве. Задатак кандидата је да одреди како ће изгледати низ бројева након померања тј. употребе датог правила. Задаци су све тежи и тежи. Брзина и тачност у овим задацима су веома важни.

• Задаци који мере способност разумевања појмова, тачније способност примене општих правила (дедуктивно резоновање). Постоје две групе задатака. У првој врсти задатака постоје две речи које стоје у одређеном односу. Задатак кандидата је да пронађе тај однос и примени га тако што ће међу понуђенима наћи реч која стоји у истом односу са задатом речи. У другој групи задатака дају се пар речи у одређеном односу. Задатак кандидата је да међу понуђеним паровима речи изаберу онај који стоји у истом односу као задати пар речи.

2. Процена професионалног интересовања

Професионална интересовања испитиваће се тако што ће кандидати имати задатак да рангирају типове посла по томе колико су за њих привлачни.

3. Знање енглеског језика

Процењиваће се знање енглеског језика (ниво A2) са 20 питања са више понуђених одговора од којих је само један тачан. Дата је реченица у којој недостаје реч или више речи, а задатак кандидата је да од понуђених изаберу ону која недостаје. Тест је селекциони и потребно је тачно решити 11 од 20 питања. Време за решавање теста је ограничено на 15 минута.

4. Радне вредности се дефинишу као општи и релативно трајни циљеви којима појединци теже у раду. О*нетов модел радних вредности, обухватај следеће компоненте: Међуљудски односи, Независност, Постигнуће, Признање, Радни услови и Подршка, а доминантне радне вредности сваког кандидата процењују се на основу процене важности за кандидата тврдњи које се односе на поједине радне вредности.

5. Радни стилови представљају карактеристике појединца које могу утицати на начин и успешност запосленог у обављању посла. О*нетов модел претпоставља следеће карактеристике важне за успешност у послу или обуци за неко занимање: Иновативност, Независност, Индивидуализам, Аналитичност, Темељност, Постигнуће, Ниво енергије, Лидерство, Социјална оријентација, Саосећање, Прилагодљивост, Импулсивност, Интегритет, Толеранција на стрес, Упорност, Иницијативност. Процена ових карактеристикасе врши на основу задатака у којима кандидати треба да одговоре колико се слажу са одређеним тврдњама.

Comments 58

 1. Poštovani da li će nam na email stići ponudjeni termini pa da mi izaberemo? Pošto pise u terminu koji nama odgovara, pa me zanima na koji način biramo termin? Hvala Vam na odgovoru

  1. Post
   Author

   Poštovani Stanojko,

   Svi kandidati će dobiti na mail detaljno sve instrukcije vezane za testiranje.
   Pozdrav!

 2. Postovani, da li test moze da se radi i vikendom, tj.subotom ili nedeljom, ili u vecernjim casovima od ponedljka do petka?

  1. Post
   Author

   Poštovani Miroljube,

   Svi kandidati imaju pravo da izaberu dan i termin kada će da odrade testiranje koje traje do 18.decembra.
   Kada kandidat otvori test i započne testiranje, ima ogranieno vreme za rešavanje.
   Sve detaljne informacije i instrukcije će Vam biti poslate putem mail-a.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovana Olivera,

   Testiranje je zvanično počelo.
   Do 18. decembra svaki kandidat ima pravo da odradi testiranje kad mu najviše odgovara. Kada se započne test, vreme je ograničeno za njegovo rešavanje.
   Svim kandidatima su poslate sve detaljne informacije i instrukcije vezane za testiranje.
   Pozdrav!

 3. Sa obzirom da sam danas dobio E-mail i sada vam odgovaram nadam se da ce moja aplikacija biti prihvacena i da cu da upadnem na testiranje

  1. Post
   Author

   Poštovani Nemanja,

   Testiranje traje do 18. decembra. Do tada možete bilo kada da odradite test.
   Svi kandidati su dobili detaljne informacije i instrukcije za rešavanje testa.
   Pozdrav!

 4. Postovani,
  Zelim resavati testove.
  Pitam se,moze li se termin korigovati,jer sutra mogu u 19:30h,a narednih dana mogu u 18h?
  Hvala.

  1. Post
   Author

   Poštovana Biljna,

   Testiranje traje do 18. decembra. Svi kandidati do tog datuma mogu da urade test koji god dan i termin im odgovara.
   Kada se započne test, ograničeno je vrene za njegovo rešavanje.
   Svim kandidatima su na mail poslate detaljne informacije i instrukcije vezane za testiranje.
   Pozdrav!

 5. Postovani,
  Mom drugu je u isto vreme stigla poruka da ce blagovremeno biti obavesten o testiranju koje ce biti u decembru. Medjutim, ova poruka o obavestenju pocetka testiranja nije. Da li to znaci da se on ipak nece testirati?
  Pozdrav.

  1. Post
   Author

   Poštovana Marina,

   Svim kandidatima koji su prijavljeni je poslat mail sa svim informacijama i instrukcijama vezanim za testiranje.
   Ukoliko je dobio poruku da će biti obavešten, sigurni smo da će mu uskoro stići mail. Ukoliko se to ne desi imate u ovom obaveštenju kontakt kome možete da se obratite za sva pitanja vezana za testiranje.
   Pozdrav!

 6. Hvala na obavestenju, kada mogu da ocekujem poruku-link od Total Assessment-a i da li mogu da zakazem testiranje za pocetak sledece nedelje?

  1. Post
   Author

   Poštovana Tamara,

   Testiranje je počelo i traje do 18. decembra. Svim kandidatima je poslat mail sa detaljnim instrukcijama vezanim za testiranje kao i link preko kojeg mogu da započnu online test. Kandidati mogu da odrade testiranje bilo koji dan i u bilo kom terminu, bez zakazivanja, do datuma koji je naznačen.
   Kada se započne test, ograničeno je vreme za njegovo rešavanje.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Aleksandre,

   Sve detaljnije informacije i instrukcije vezane za testiranje ćete dobiti putem mail-a.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
 7. Molim vas da mi odgovorite da li ce predavanja biti u Kraljevu „interesuje me zato što ja živim u Kraljevu“, on line, ili se mora biti u Beogradu. Unapred hvala

  1. Post
   Author

   Poštovana Jelena,

   Uskoro će biti obaveštenje koje su škole odabrane koje će vršiti obuku i iz kojih su gradova.
   Postoji mogućnost da budu kursevi i u Kraljevu. Za sada je sigurno da će biti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.
   U sledećoj fazi prekvalifikacija ćemo omogućiti kandidatima online praćenje kursa.
   Pratite obaveštenja na našem sajtu.
   Pozdrav!

 8. Zdravo, zna li se mozda hoce li u toku popunjavanja testova pisati negde koliko je vremena tacno ostalo do kraja testa ili do kraja pojedinacnog dela testa koji se u tom trenutku radi?.. hvala unapred

  1. Post
   Author
 9. Intersuje me da li na testu iz engleskog jezika netačni odgovori donose negativne poene?
  U delu vašeg posta gde je navedeno objašnjnje u vezi sa testom iz engleskog jezika, sam tekst objašnjenja i priložena fotografija nisu usaglašeni i sadrže drugačije informacije o broju pitanja na ovom testu. Možete li da mi kažete koja informacija je ispravna kako bih mogao da izvršim potpuniji pripremu za polaganje ovog testa?
  Unapred zahvalan i srdačan pozdrav.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 10. U testu radne memorije naveden je primer: kliknite DA ukoliko je broj sa leve strane najveci i dati su brojevi 6 1 3, a kao tacan odgovor je obelezeno NE. Broje 6 je najveci i nalazi se sa leve strane, ne razumem zasto je tacan odgovor ne.
  Drugo pitanje se odnosi na broj pitanja iz engleskog. Da li je ukupno 20 pitanja od kojih se mora odgovoriti tacno na 11 ili je 20 pitanja sa ponudjenim odgovorima a ukupno ima 50 pitanja?
  Poslednja nedoumica je oko obelezavanja tacnog odgovora znacima „=“ i „“. Da li na tastaturi postoji jedan znak sa oznakom „“? Pise kliknuti taster sa oznakom „“, pa da ne bih napravila gresku bolje da proverim. Ili je dovoljno kliknuti samo „“?

  1. Post
   Author
 11. Postovani,

  Dobila sam mejl, ali nisam dobila link za rađenje testa. Samo obaveštenje mejlom da je testiranje počelo i link koji pokazuje kakav će test biti.
  Kada dobijam link od testiranja?

  Katarina.

  1. Post
   Author

   Poštovana Katarina,

   U ovom obaveštenju mozete naći kontakt mail ili telefon putem kojeg mozete da dobijete sve informacije vezane za testiranje.
   Uskoro će Vam na mail stići link, a mozda Vam je već i stigao, pogledajte u spam-u.
   Pozdrav!

 12. Poštovani,
  da li su izabrane škole i u kojim gradovima, pored Beograda, Niša i Novog Sada, će se održavati predstojeća obuka?

  Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovana Biljana,

   Uskoro će na sajtu biti obaveštenje koje su škole odabrane, iz kojih su gradova kao i u kojim terminima će biti obuka.
   Pratite obaveštenja na sajtu.
   Pozdrav!

 13. Postovani, jedno malo pitanjce vezano za primer zadatka koji ste objavili u tekstu iznad.

  Nije mi jasno, vezano za zadatak iz radne memorije (primer brojeva 6 1 3), da li je „da“ netacan odgovor ili je pogresno oznacen crvenom bojom. Pravilo da je broj sa leve strane najveci (6), jeste tacno. Ako sam pogresno razumela zadatak, molim za objasnjenje.

  I takodje, na pitanje iz engleskog niste dali odgovor.

  Unapred hvala.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Poštovani Vladimire,

   Nije bitno sa kog računara radite test. Svaki kandidat dobija link i jedinstveni kod za otvaranje testa.
   U ovom obaveštenju mozete naći kontakt mail ili telefon putem kojeg mozete da dobijete sve informacije vezane za testiranje.
   Pozdrav!

 14. Nije mi stigao mail sa pristupnim kodom..tj sifrom..? Da li je to do broja kandidata posta sam se pred kraj prijavila…?

  1. Post
   Author
 15. Poštovani ,interesuje me da li mogu učestvovati u IT,ako znam osnovni rad na računaru ,ali engleski jezik vrlo malo ? Hvala pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovana Duška,

   Svi kandidati će biti testirani. Nakon druge faze testiranja se bira 900 najpogodnijih kandidata za obuku.
   Da li ćete započeti obuku, zavisi od vaših rezultata na testu.
   Pozdrav!

 16. Zasto nigde niste rekli da cete testirati poznavanje engleskog jezika? To se nigde nije pominjalo a sada je to eliminacioni test dakle uslovan. Svi znamo da je engleski bitan za programiranje samo ste morali unapred da objasnite nivo znanja koji ocekujete. Na prvom testiranju nije bilo tog testa. Vecina koja ne prodje test imace razlog da se zali

  1. Post
   Author
 17. Postovani, dobila sam informaciju pre 2 dana da testiranje pocinje juce. Medjutim nigde nisam dobila link gde da se prijavim niti PIN kod. Pa me zanima sta se desava? Niti na mobilni, niti na mail.

  1. Post
   Author
 18. Nije mi jasno na osnovu cega birate kome cete odgovoriti a kome ne? Dva puta sam postavila pitanje, ni jednom nisam dobila odgovor. U cemu je problem?

  1. Post
   Author

   Poštovana Vesna,

   Dovoljno je da se par puta odgovori na isto postavljeno pitanje da bi i ostali koje zanima ista stvar videli odgovor.
   Ukoliko imate neke nedoumice ili poteškoće vezane za testiranje, u ovom obaveštenju imate kontakt mail i telefon putem kojeg mozete dobiti sve informacije.
   Pozdrav!

 19. Kada ce biti objavljeni rezultati testiranja, hocemo li biti pojedinacno obavestavani na mail ili ce biti rezultati na vasem sajtu?

  1. Post
   Author
 20. Postovani,
  odradila sam test, ali, i ako sam videla ekran na kom su izbodovani zadaci, jos uvek ne razumem koji broj predstavlja moj konacan rezultat, tj koliko sam bodova osvojila na testiranju; a Pomoglo bi i da kazete koji je max

  Ako biste mogli da mi pojasnite, tj da mi kazete konkretno za mene….
  Zahvaljujem 🙂

  1. Post
   Author
 21. Poštovani,

  kada se na rang listi objavi 2000 kandidata, na osnovu kojih kriterijuma dalje će se doći do 900 kandidata. Jel o tome odlučuju IT škole, ili…?

  1. Post
   Author

   Poštovana Majo,

   Do kraja sledeće nedelje će se znati koje će škole držati obuku, kao i kako će izgledati drugi krug selekcije.
   Drugi krug testiranja i selekcije vrše škole koje će držati obuku.
   Pozdrav!

 22. Gde i kada će biti objavljeni rezultati testiranja.
  Naravno i da li se objavljuje rang lista ili se dobija obaveštenje o rezultatima i konačnoj listi.

  Hvala unapred

  1. Post
   Author
 23. Postovani, nakon citanja informacija sa sajta ipak sam ostala u nedoumici u vezi sa drugim krugom kvalifikacija (nalazim se u prvih 2042 kandidata). Moje pitanje je: Da li se ponovo radi neka vrsta testiranja (slicna prvom krugu), ili same skole biraju kandidate putem intervjua?

  1. Post
   Author

   Poštovana Anja,

   Kao što ste i za prvi krug testiranja dobili sve informacije i instrukcije, tako će biti i za drugi.
   Za drugu fazu testiranja će biti zadužene škole koje vrše obuku.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovana Slađana,

   PIN možete da vidite u mail-u koji ste dobili za prvu fazu testiranja. Ukoliko ne mozete da nađete, kontaktirajte Total Assessment agenciju.
   Njihov mail je testiranje@totalassessment.net i kontakt telefon 381 64 64 17 077.
   Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.