Највећи изазов ми је био што нисам имао реалну слику о томе како изгледа посао у ИТ струци

22.09.2020.

Игор је са 26. година решио да промени своје занимање. Иако је дипломирао на Саобраћајном факултету у Београду, није био заинтересован за каријеру у овој области. Због тога се 2018. године пријавио на програм Преквалификација за ИТ који су спроводили Канцеларија за ИТ и еУправу и Програм Уједињених нација за развој. Обуку за програмски језик Јава завршио је на Факултету организационих наука у Београду, као један од најуспешнијих полазника.

Током трајања обуке, детаљно се припремао за предавања и самостално радио задатке код куће. Одговорао му је динамичан темпо обуке која се спроводила три пута недељно, а успевао је да испрати сва предавања са пуном пажњом, од уводних до све сложенијих. За своју групу каже да је била динамична и да је окупљала људе сви старосних доби. Игор истиче да је атмосфера у групи била веома подстичућа, те да су се сви полазници међусобно помагали како би постигли заједнички циљ.

На питање шта је видео као највећи изазов током похађање обуке одговара:

„Највећи изазов ми је био што нисам имао реалну слику о томе како изгледа посао у ИТ струци и што сам увек био несигуран око тога шта и колико треба да учим. Такође, нисам имао увид у то да ли ћу стечено знање моћи да применим када за то дође време.“

Међутим, одмах по завршетку обуке нашао је праксу захваљујући Факултету организационих наука који је успешним полазницима програма обезбедио стажирање у ИТ компанијама. Недуго након отпочињања праксе добио је понуду за посао у истој фирми и у којој ради већ две године. Бави се стварима које га заиста занимају и покрећу и у којима ужива. Сваког дана види прилику за напредак у својој каријери.

Савет који би дао будућим полазницима преквалификација је: „Пријавите се ако вас програмирање стварно занима јер ће вам то бити од изузетног значаја током обуке, а цео тај пут ће самим тим бити лакши и занимљивији.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.