Објављен позив за одабир учесника за другу фазу преквалификација

Београд, 5. октобар 2017. године Влада Републике Србије позива све заинтересоване компаније за извођење тестирања полазника у оквиру пројекта за преквалификације у ИТ сектору да се пријаве на јавни позив који организује и спроводи Програм Уједињених нација за развој у Србији (УНДП). Пријаве се могу послати најкасније до 27. октобра 2017. године, а детаљи конкурса доступни су на веб страници УНДП-а у Србији (www.rs.undp.org) у секцији набавке.

На конкурс се могу пријавити све компаније које испуњавају задате критеријуме. Циљ тестирања је да се одабере 2,000 најбољих кандидата од којих ће њих 900 бити изабрано од стране извођача обука за учешће у другој фази програма преквалификација.

Пријаве за учеснике на обукама ће бити отворене крајем октобра. Сви кандидати који су се пријавили и полагали тестове у првој фази преквалификација ће имати право да се пријаве за учешће у другој фази.

Comments 26

 1. Postovani

  Smatram da bi veoma korektno i pravicno bilo ukoliko bi se uzimao u obzir i rang iz prethodnog testiranja, kako bi se ispostovao trud kandidata iz prvog kruga.

  Trebali ste uzeti procenat od 5% do 10% sto sasvim mali broj u odnosu na broj prijavljenih kandidata u prvoj fazi i da ti kandidati automatski prodju u drugi krug testiranja.

  Ovo je samo predlog dobre volje, naravno ja sam i jedan koji spada u tih 10% iz prvog kruga samim tim zelim da predlozim i podrzim ovaj predlog.

  Jos jednom da napomenem da je ideja fenomenalna i da je treba prosiriti na sto vece delove srbije, svaka cast za osnivaca ovog programa.

  1. Post
   Author

   Poštovani Darko,

   Ovo je novi krug testiranja i selekcije, tako da ce i sami testovi biti dugačije koncipirani. Svi kandidati, bez obzira na rang i postignute rezultate u prvoj fazi moraju da prođu testiranje i proces selekcije zajedno sa novim kandidatima.
   Srdačan pozdrav.

   1. Test iz engleskog da li ce da bude fokusiran na gramatiku ili razumevanje, mislim ja razuemem engleski bez problema al kad pisem dosta puta ne obracam paznju na gramatiku, mislim pitam da li da uzmem knjigu iz engleskog i da se podsetim?

    1. Post
     Author

     Poštovani Bovko,

     Test iz engleskog je koncipiran tako da je fokus na razumevanju osnovnih stvari iz engleskog jezika.
     Pozdrav!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Dragi Đorđe,
   Bez obzira na učešće i postignute rezultate u prvom krugu, potrebno je da popunite formular za prijavu i prođete proces testiranja.
   Srdačan pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Mladene,

   Bez obzira na učešće i rang u prethodnoj fazi, ponovo morate da aplicirate i prođete proces testiranja.
   Hvala na interesovanju.

   Pozdrav.

  1. Post
   Author
 2. Поштовани,

  1)У конкурсу се наводи: „Трошкови обуке износе 100Е у динарској противредности и уплаћују се извођачу.“
  Ова формулација је прилично двосмислена, те молим да ми појасните: да ли се очекује од изабраног полазника, или пак пријављеног учесника конкурса да уплати наведену суму?
  Уопште: да ли се од пријављених или примљених кадидата захтева било каква уплата? Ако је одговор позитаван, под којим условима?
  2)У ком временском периоду се реализује дати број сати? Када програм почиње и када се завршава?
  Хвала.

  1. Post
   Author

   Poštovana Vesna,

   Ukoliko kandidat prođe testiranje, odnosno ukoliko bude među 900 kandidata koji imaju pravo da započnu obuku, nakon sto izabere kurs koji želi da pohađa, plaća 100e u dinarskoj protivrednosti, školi, čiji je kurs izabrao.
   Raspisan je tender za izbor najboljih škola koje će da vrše obuku. Tako da će se do početka sledeće nedelje znati koje su škole koje vrše obuku kao i kursevi koje nude i termini predavanja.
   Pratite obaveštenja na našem sajtu.
   Srdačan pozdrav!

 3. Poštobani,

  interesuje me kojim će se tempom odvijati obuke, tj. koliko puta nedeljno i u kom trajanju? Takođe me zanima da li će biti objavljen primer online testa, kao i prošlog puta?

  Hvala unapred,
  Danijela

  1. Post
   Author

   Poštovana Danijela,

   Obuka će se obavljati od tri do četiri puta nedeljno, u zavisnosti od skole koja izodi obuku i samog kursa koji odaberete.
   Biće na sajtu probni test. Pratite obaveštenja.
   Srdačan pozdrav!

 4. Postovani,

  Zanima me u kom pravcu se vrsi ova prekvalifikacija, odnosno, koje tehnologije bi polaznici ucili? Da li je fokus na web programiranju(back ili front), razvoju mobilnih aplikacija ili softvera?

  Hvala

  1. Post
   Author

   Poštovani Aleksandre,

   Hvala na pitanju. Raspisan je tender za škole koje će vršiti obuku, tako da sami kursevi zavise od škola koje budu izabrane.
   Kada je reč o sadržaju kurseva, 400 mesta biće opredeljeno za Java programski jezik, 400 za Java Script, 300 za PHP, po 200 za .Net i C, dok će za kurseve na kojima će se učiti neka druga tehnologija biti opredeljeno 300 mesta.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Miroljube,

   Vaša prijava je uspešna!
   Ne dobija se potvrda putem mail-a, već kada popunite formular i pošaljete, ispod teksta sa uslovima piše da je prijava uspešna.
   Pozdrav!

 5. „Ovo je novi krug testiranja i selekcije, tako da ce i sami testovi biti dugačije koncipirani.“

  Poštovani,
  Da li to znači da će se test bitno razlikovati od testa u prvoj fazi projekta? Da li možete da precizirate na koji način je test koncipiran? Hoće li biti neke sličnosti sa konceptom testa iz prve faze?

  Hvala unapred na odgovorima.
  Mirjana

  1. Post
   Author

   Poštovana Mirjana,

   Test će biti koncipiran slično kao u prvoj fazi. Biće sastavljen od logičkih pitanja, slično testu inteligencije, samo što je uveden i test iz engleskog jezika za koji Vam je potrebno osnovno znanje. Biće okačen probni test na sajtu, da biste videli kako otprilike izgleda.
   Sve informacije i instrukcije vezane za testiranje dobićete putem mail-a ili kontakt telefona.
   Pozdrav!

 6. Poštovani,
  zbog čega je moj komentar sa pitanjem o načinu obavljanja prakse ostao neobjavljen i neodgovoren?

  1. Post
   Author

   Poštovani Predraže,

   Trudimo se da odgovorimo na sve komentare u najkraćem vremenskom periodu. Ovo je jedini komentar što nam je stigao od Vas.
   Što se tiče prakse, svi kandidati će imati priliku da apliciraju za praksu u nekoj od kompanija koje su podrška pri projektu.
   Kompanije će na osnovu nivoa savladanog gradiva i intervjua izabrati najpogodnije kandidate. U prvoj fazi projekta, 70% kandidata je primljeno na praksu, nakon koje su neki dobili stalan posao.
   Pozdrav!

   1. Juče popodne sam poslao komentar sa pitanjem, stajao je sve do jutros sa naznakom da čeka na moderaciju, da bi u jednom trenutku jednostavno nestao.
    Pitanje se .odnosilo na sledeću rečenicu iz vašeg FAQ – „Планирано је 250 часова обука и 160 часова пракси, док је додатних 250 часова предвиђено за самостални рад полазника. „, tj. na deo o 160h praksi.
    Znači, tih 160h nije mandatorno i deo programa, već je nešto za šta se aplicira u nekoj firmi (bila izvođač obuke ili ne) naknadno i samostalno?

    1. Post
     Author

     Poštovani Predraže,

     Nakon završenog kursa, izviđač obuke će kandidatima dati finalni test, na osnovu kojeg će se odlučiti koji kandidati idu na praksu i u koju firmu. Tačnije, svi kandidati koji polože test dobijaju praksu, a sertifikat dobijaju svi koji do kraja otslušaju kurs.
     Druga faza selekcije, sama obuka i sve sto sledi zavisi od škole, odnosno izvođača obuke.
     Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.