Обука за преквалификацију за посао у ИТ сектору за више од 400 запослених

21.02.2019.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије саопштила је данас да је више од 400 људи започело обуке у оквиру трећег круга програма преквалификације за рад у ИТ сектору.

Трећи круг програма, који организују Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), организује се за запослене кандидате који желе да промене каријеру и запосле се у ИТ сектору.

У овом кругу пријављено је укупно 4.000 кандидата, тестирано њих 2.000, а најбољих 411 добило је прилику да похађа обуке које ће се реализовати у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву и Чачку.

У Београду, на Факултету организационих наука, Математичком и Електротехничком факултету обуке ће похађати 180 полазника (по 60 на сваком), а у Новом Саду 40 полазника у Војвођанском ИКТ кластеру и 40 програм ЈИСА (Смарт д.о.о.).

У Нишу ће Електронски факултет похађати 40 полазника, а Математички институт САНУ њих 34. Висока техничка школа струковних студија у Крагујевцу примила је 17 полазника, Пословни инкубатор у Ваљеву 20 и Факултет техничких наука из Чачка њих 40.

Канцеларија за ИТ и еУправу је, у партнерству са УНДП, у оквиру трећег круга програма преквалификација за ИТ сектор, у новембру расписала позив за кандидате који су запослени, нису на ИТ позицијама или нису завршили неки од ИТ смерова на факултетима.

У оквиру програма, у прва два круга је обучено 800 полазника и његов циљ је ублажавање недостатка кадрова на брзорастућем ИТ сектору у Србији. Програм је покренут на предлог Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, којим председава председница Владе Србије Ана Брнабић.

Извођачи обука су у трећем кругу увели значајније иновације у својим програмима. На Факултету организационих наука предавачи ће бити и из сфере индустрије, полазницима ће бити доступно и каријерно саветовање, док ће на Математичком факултету полазници имати захтевније завршне радове.

На Електротехничком факултету полазници ће проћи обуку за коришћење Linux програма, у Војвођанском ИКТ кластеру кроз увођење „разредног старешине“ појачаће се и сарадња са компанијама, док ће ЈИСА (Смарт д.о.о.) укључити наставнике у праћење пракси.

Електронски факултет у Нишу покриће област укључивања агилних метода, Математички институт САНУ обучаваће Python, а полазници овог курса сарађиваће и са предавачима са америчког Универзитета San Diego Extension, кроз онлајн програме и сертификације.

Висока техничка школа струковних студија у Крагујевцу обучаваће полазнике о томе како да уводе и управљају пројектима, Пословни инкубатор Ваљево упознаће полазнике са ИоТ технологијама, док ће Факултет техничких наука у Чачку пружати додатне радионице у Стартап центру, као и додатни програм менторисања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.