Одабране школе које ће вршити обуке за преквалификације у ИТ сектору

Београд, 19. април 2017. године –  Завршен је одабир школа које ће вршити обуке за програмере почетнике у оквиру програма преквалификација у ИТ сектору. Преквалификације ће се вршити у Београду, Новом Саду и Нишу.

Полазници у Београду ће обуке пратити на Факултету организационих наука који ће радити у конзорцијуму са „Бреза софтвер инжењерингом“, чијих ће 25 полазника бити обучени за рад у програму JAVA. „Линк групу“ ће похађати 15 полазника који ће бити обучени за рад у Application Programming, а њих 10 за рад у програму Web Development.

У Новом Саду, обуке ће вршити „Војводина ИКТ кластер – VOICT“, код којег ће 25 полазника похађати програм обуке Web Development.

За рад у програму JAVA биће обучено 12 нишких полазника у „Кластеру за напредне технологије (NiCAT)“, док ће их још 13 бити обучено за рад у програму .NET.

Обуке се организују за најбољих 100 полазника који су успешно завршили све кругове тестирања. Пилот пројекат обука траје четири месеца и уколико буде успешан, овакве обуке ће бити организоване за додатних 900 полазника до краја ове године. Основни критеријум за врсту обука које ће се спроводити је брзина којом ће полазници моћи да нађу запослење након завршених обука у ИТ сектору.

Програм преквалификација покренут је на предлог Министарског савета за ИТ којим председава министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић. На тржишту је очигледан недостатак програмера почетника, што је показало и истраживање које су заједно спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе и Инфостуд у јануару ове године у којем је учествовало 118 ИТ компанија. Компаније које су учествовале у истраживању и које запошљавају око 4.500 људи у Србији, односно око 20 одсто од укупног броја запослених у ИТ сектору у нашој земљи, прошле године су запослили 671 програмера почетника, док ове године планирају да запосле 961.

Comments 5

 1. Ako neko odustane ja se javljam da dodjem na njegovo mesto. Bio sam 88 na rang listi u drugom krugu na testiranju u Beogradu. Imam volje i vremena iako sama zaposlen. Sve najbolje buducim programerima.

 2. Ja sam bio u prvom krugu na 600 mestu. Da li ću ja trebati opet da polažem testove ili automatski ulazim u preostalih 900 kandidata za prekvalifikaciju?

  1. Post
   Author

   Poštovani Vladimire,

   Hvala Vam na pitanju. Još uvek nisu definisane pojedinosti vezane za selekciju kandidata za učešće u glavnoj fazi projekta, te samim tim nije određe ni status onih koji su učestvovali u testiranju. Svakako će svi biti pozvani za učešće u glavnoj fazi projekta. Molimo Vas da za sve dalje informacije pratite objave na veb stranici projekta u rubrici Vesti. Srdačan pozdrav!

 3. Prosla sam test ali nista nisam dobila od vas za koju skolu i gde i kad.
  Zasto niko ne odgovara na moje mailove i posalje feedback?

  1. Post
   Author

   Poštovana Nataša,

   Hvala Vam na pitanju. Vi nažalost niste u najboljih 200 kandidata koji su prošli u drugi krug selekcije, a samim tim ni u najboljih 100 koji su dobili priliku da u ovoj fazi projekta učestvuju na obuci. Molimo Vas da pažljivo pročitate uslove i detalje konkursa na veb stranici projekta. Srdačan pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.