Опис и примери питања која кандидати могу да очекују на онлајн тесту

Београд, 15. март 2017. године – У оквиру првог круга селекције, сви пријављени кандидати на програм преквалификација полагаће онлајн тест који је осмишљен тако да мери способности и потенцијал за рад у ИТ сектору. Подсећамо све кандидате да за полагање онлајн теста није потребно никакво предзнање из области ИТ-а.

Циљ онлајн тестирања је да се на основу објективних мера селектују кандидати који имају највише предиспозиције и сколоности за рад у ИТ делатности. Модел на основу кога ће се извршити рангирање базиран је на подацима из Мреже информација о занимањима познатој као О*НЕТ (The Occupational Information Network) која представља прототип за нови приступ прикупљању, дистрибуцији и анализи професионалних података и то у једном од шест О*НЕТ-ових домена, који се назива „карактеристике запослених“. Према овој бази знања, карактеристике запослених које су предуслов за успех у образовању и радну успешност су: способности, радне карактеристике (стилови), радне вредности (радна етика) и професионална интересовања.

1. Способности

Од широког спректра способности неопходних за различита занимања за ову прилику биће процењивано дедуктивно резоновање, индуктивно закључивање, нумеричко резоновање и просторно резоновање.

Дедуктивно резоновање биће процењено низовима задатака који представљају вербалне аналогије. У задацима су дати парови речи између којих постоје логичке везе. Задатак испитаника је да на основу односа задатог пара речи пронађе пар речи који стоје у истом односу као и задати пар. Наиме, потребно је да открије и примени ове релације. Ови задаци су приближно једнаке тежине, а кандидат има на располагању врло кратко време да уради што више задатака може. Погледајте два различита примера у наставку текста.

Индуктивно закључивање биће процењивано на основу низа објективних задатака који се састоје од једне велике слике из које је исечен један део. Задатак испитаника је да од пет понуђених изабере онај који најбоље надопуњује велику слику. Задаци су све тежи, тако да већина људи не може да реши све задатке. Погледајте пример у наставку текста.

Нумеричко резоновање ће бити процењивано тзв. задацима нумеричких низова. Сваки задатак се састоји од низа бројева који се смењују један за другим по неком правилу. Задатак испитаника је да нађе правило и на основу тог правила, и од понуђених одговора изабере онај број који наставља низ. Задаци су све тежи, а време за рад ограничено и ретко ко може да реши све задатке.

Просторно резоновање ће бити испитивано на основу два типа задатака. Време за рад је ограничено, а задаци све тежи. Погледајте примере у наставку текста.

2. Радни стилови

Радни стилови представљају карактеристике појединца које могу утицати на начин и успешност
запосленог у обављању посла. О*нетов модел претпоставља следеће карактеристике важне за успешност у послу или обуци за неко занимање: иновативност, независност, индивидуализам, аналитичност, темељност, постигнуће, ниво енергије, лидерство, социјална оријентација, саосећање, прилагодљивост, импулсивност, интегритет, толеранција на стрес, упорност и иницијативу. Процена ових карактеристика биће извршена на основу два типа задатака – препознавања и именовања емоција и задатка тзв. „присилног избора” у ком кандидат од пара предложених тврдњи бира ону која га више описује или ону са којом се више слаже. Погледајте у наставку детаљно упутство попут оног које може да се очекује на тесту.

3. Процена професионалног интересовања

Онетова база заснована је на Холандовом (РИАСЕЦ) моделу професионалних интересовања који претпоставља 6 типова интересовања:

Реалистични тип интересовања укључује склоност ка бављењу практичним и конкретним активностима које укључују манипулисање стварима, алатима, животињама и машинама, а избегавање активности које захтевају субјективност, интелектуализам, уметничко изражавање и социјалне вештине. Овај тип личности преферира активности које подразумевају моторне вештине, ствари, реализам и структуру.

Интелектуални тип поседује склоност ка решавању проблема манипулацијом симболима и идејама, пре него употребом социјалних и физичких вештина. Овај тип личности карактерише аналитичка и имагинативна оријентација.

Уметнички тип карактерише ослањање на своју имагинацију, интуицију, као и емоције при стварању уметничких продуката. Бира креативне активности.

Социјални тип карактеришу социјабилност, потреба за социјалном интеракцијом, социјалне вештине које користе са циљем помагања људима и подучавања људи. Преферирају активности које укључују религијско, социјално и естетско изражавање.

Предузетнички тип има склоност ка бављењу активностима у којима се испољавају авантуристички и доминацијски квалитети, као и енергичност, убедљивост, самопоуздање и иницијатива. Овај тип личности бира активности у којима може да оствари тежњу за моћи и доминацијом, вербалну експресивност, улогу убеђивања.

Конвенционални тип карактерише практичан, тачан приступ стварима, без спонтаности и оригиналности. Преферира пасивне, добро структурисане послове.

У наставку теста погледајте пример питања.

4. Процена радне етике (радне вредности)

Радне вредности се дефинишу као општи и релативно трајни циљеви којима појединци теже у раду. О*нетов модел радних вредности обухвата следеће компоненте: међуљудски односи, независност, постигнуће, признање, радни услови и подршка, а доминантне радне вредности сваког кандидата биће процењиване на основу процене важности за кандидата тврдњи које се на поједине радне вредности односе. Погледајте у наставку детаљно упутство попут оног које може да се очекује на тесту.

Тестирање се ради преко онлине платформе TotalAssessment. Платформа је врло једноставна за употребу. Mолимо све кандидате да пажљиво испрате упутства којa систем буде задавао.

За све даље информације и најновије вести, молимо све пријављене кандидате да прате рубрику Вести на нашој веб страници.

Comments 56

  1. Post
   Author

   Poštovani Bojane,

   Hvala Vam na komentaru. Za sve detalje o onlajn testiranju koje je upravo počelo pogledajte sledeći link: https://www.itobuke.rs/testiranje/. Molimo Vas da za sve najnovije objave pratite našu veb stranicu rubrike Testiranje i Vesti. Hvala Vam na strpljenju i razumevanju.

   1. Post
    Author
 1. Postovani,
  kada ce poceti polaganje online testa?
  Nikakav email nisam dobio niti da je prijava prihvacena niti obavestenje za polaganje testa.

  Pozdrav

  1. Niko jos nije dobio mejl valjda, primer je okacen 15og, a na pocetnoj pise da je test nedelju dana posle toga, tako da valjda 21og?

   1. Post
    Author

    Poštovani Nemanja,

    Hvala Vam na komentaru i pitanju. Testiranje upravo počinje. Za sve detalje pogledajte sledeći link: https://www.itobuke.rs/testiranje/. Molimo Vas da za sve najnovije objave pratite našu veb stranicu rubrike Testiranje i Vesti. Hvala Vam na strpljenju i razumevanju.

  1. Post
   Author

   Poštovani Mihajlo,

   Hvala Vam na pitanju. Testiranje upravo počinje. Za sve detalje pogledajte sledeći link: https://www.itobuke.rs/testiranje/. Molimo Vas da za sve najnovije objave pratite našu veb stranicu rubrike Testiranje i Vesti. Hvala Vam na strpljenju i razumevanju.

 2. Nisam ni ja primio nikakav mail, o tome, da li mi je prijava prihvaćena, niti kada će testiranje početi.

 3. Postovani molim vas da mi odgovorite kada ce poceti testiranje i do kog datuma traje.Iskreno koliko sam razumeo treba da pocne danas,a zavrsava se u nedelju ali ni ja nisam dobio nikakva obavestenja na svoj mail.Pa vas molim da mi ogovorite o cemu se radi.

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na komentaru. Testiranje upravo počinje. Za sve detalje pogledajte sledeći link: https://www.itobuke.rs/testiranje/. Molimo Vas da za sve najnovije objave pratite našu veb stranicu rubrike Testiranje i Vesti. Hvala Vam na strpljenju i razumevanju.

 4. Поштовани,
  Да ли се зна када ће тестирање почети?
  Хвала

  1. Post
   Author

   Poštovani Stanoje,

   Hvala Vam na pitanju. Testiranje upravo počinje. Za sve detalje pogledajte sledeći link: https://www.itobuke.rs/testiranje/. Molimo Vas da za sve najnovije objave pratite našu veb stranicu rubrike Testiranje i Vesti. Hvala Vam na strpljenju i razumevanju.

 5. Postovani, da li ste svim kandidatima poslali SMS za aktiviranje testa istovremeno ili ne posto ja jos uvek nisam dobio. Da li predstavlja smetnju to sto sam,trenutno, u inostranstvu i mozete li mi te podatke proslediti na mejl da bih mogao da polazem test.
  Drasko,Nis

  1. Post
   Author

   Poštovani Draško,

   Hvala Vam na pitanju. Svi prijavljeni kandidati će imati prilike da polažu onlajn test. Usled velikog broja prijavljenih, poruke se šalju u grupama. Molimo za malo strplenja. Postojaće i alternativa za logovanje, ukoliko se dogodi da se neko prijavio, a nije dobio poziv putem SMS-a. Budite bez brige. Rok za popunjavanje testa je utorak u 23h. Srdačan pozdrav i srećno!

  1. Post
   Author

   Poštovana,

   Hvala Vam na pitanju. Važno je samo da test popunite najkasnije to utorka u 23h. Srećno!

 6. Zavrsio sam testiranje odnosno uradio sam test. Zanima me kako,kada i na koji nacin cemo saznati rezultate?
  Hvala!

  1. Post
   Author
 7. Poštovani,
  Koliko vremen treba da se uradi testiranje i da li se kompletno testiranje mora završiti istog dana?

  1. Post
   Author
 8. Stigao mi je SMS sa adresom : rs.totalassessment.net ali kada ukucam adresu na pretrazivac, otvori se da je adresa nepoznata. Da li mozete ovde da date preciznu web adresu sajta za testiranje ? Hvala unapred !

  1. Post
   Author

   Poštovani Zorane,

   Hvala Vam na pitanju. Molimo Vas da pažljivo proverite detalje koji su Vam poslati u SMS poruci. Link koji je sadržan u SMS-u je: rs.totalassessment.net/Testing. Srećno!

    1. Post
     Author

     Poštovani Zorane,

     Hvala Vam na pitanju. Ukoliko pravilno ukucate link, on će Vas direktno odvesti na stranicu na kojoj se nalazi forma u koju bi trebalo da unesete svoje podatke. Link je: rs.totalassessment.net/testing. Molimo Vas da detaljno pratite uputstva. Srećno!

  1. Post
   Author

   Poštovani Dalibore,

   Hvala Vam na pitanju. Krajnji rok za popunjavanje testa je utorak, 21. marta, do 23h. Srdačan pozdrav i srećno!

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na pitanju. Pojedini delovi testa su vremenski ograničeni, ali ne svi. Vreme popunjavanja testa zavisi od dinamike odgovaranja na pitanja u delovima koja nisu vremenski organičeni. Ukoliko u nekom trenutku odlučite da prekinete popunjavanje testa, svi Vaši odgovori do tada će biti sačuvani i prilikom ponovnog ulaska na platformu ćete moći da nastavite test tamo gde ste stali. Sve detalje o načinu popunjavanja testa pogledajte na sledećem linku: https://www.itobuke.rs/testiranje/. Srećno!

 9. Postovani,
  koliko ima pitanja na testu i koliko otprilike treba vremena da se popuni? Da bih znala kako da organizujem vreme. I kazete da se moze prekidati gde nije vreme ograniceno i posle nastaviti?

 10. Poštovani,
  kada se završi online testiranje, šta možemo dalje da očekujemo u pogledu testiranja (u pogledu narednih krugova) odnosno ako je ovo bio samo jedan sveobuhvatni test, kada ćemo i kako moći da saznamo rezultate istog?
  Hvala unapred

  1. Post
   Author

   Poštovana Ljiljana,

   Hvala Vam na pitanju. Rang lista kandidata biće dostupna u četvrtak 23. marta. Sve detalje i najnovije informacije možete pogledati u rubrici Testiranje na veb stranici projekta: https://www.itobuke.rs/pocelo-onlajn-testiranje/. Molimo Vas da redovno pratite objave na veb stranici projekta u rubrikama Vesti i Testiranje. Hvala Vam na učešću i srećno!

  1. Post
   Author

   Poštovana Valentina,

   Hvala Vam na pitanju. Molimo Vas da pokušate da se ulogujete kucajući rs.totalassessment.net/testing (bez https://) direktno u adres bar Vašeg internet browser-a. Ukoliko i dalje budete imali problema, molimo da nam se javite. Srdačan pozdrav i srećno!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 11. Postovani,
  ako prilikom testiranja preskocimo neko pitanje, da li mozemo da se vratimo i odgovorimo na to pitanje?

  1. Post
   Author

   Poštovani Aleksa,

   Hvala Vam na pitanju. Molimo Vas da pažljivo čitate uputstva koja su dostupna na platforma pre samog polaganja testa. U određenim delovima teksta je moguće vratiti se, dok u određenim nije. U delovima koji su vremenski ograničeni uglavnom nije moguće vratiti se na prethodno pitanje. Ukoliko postoji žuta strelica u levom uglu znači da Vam je omogućemo vraćanje na prethodno pitanje. U suprotnom, ukoliko je dostupna samo zelena strelica u desnom uglu, to znači da nije moguće vratiti se na prethodno pitanje. Srdačan pozdrav i srećno!

 12. KADA POČINJE DRUGI KRUG PRIJAVLJIVANJA?DA LI SE MOGU PRIJAVITI KANDIDATI KOJI SU U RADNOM ODNOSU?

  1. Post
   Author

   Poštovana Svetlana,

   Hvala Vam na pitanjima. Mogu se prijaviti kandidati koji su u radnom odnosu. Još uvek nemamo precizne informacije. Molimo Vas da za sve najnovije informacije pratite objave na veb stranici projekta, rubrika Vesti: https://www.itobuke.rs/vesti/.

 13. Upravo sam završila test. Sa srećom svim kandidatima.
  Moje mišljenje o testu je – „vi mora da se šalite ?“

  Samo IQ test i o karakteru. Pritom test o karakteru je zastareo, odavno prevaziđen i sa samo 2 opcije odgovora. Da ne pominjem poslednji deo testa.
  Očekivala sam test u vezi nekih osnovnih stvari o poznavanju rada na računaru – kad ono nema ni „R“ o radu na računaru. Verovatno sam glupa i previše razočarana. Baš me zanima šta onda tek obuka podrazumeva.

  1. Post
   Author

   Poštovana Nataša,

   Hvala Vam na komentaru. Više puta smo ponovili da za polaganje onlajn testa nije neophodno nikakvo predznanje iz IT-a. Informaciju možete proveriti u više objava na veb stranici projekta u rubrici Vesti: https://www.itobuke.rs/vesti/. Srdačan pozdrav i srećno!

  1. Post
   Author
 14. Ne mogu da se ulogujem , i koja je svrha PIN -a dobijenog na E-mail adresi , da li je vezan za sms ili postoji drugi pin..

  1. Post
   Author
 15. Da li sam dužan nešto da platim ukoliko odustanem od započetog testiranja.
  Pitam jer sam pročitao da se spominju neki troškovi testiranja kada sam se ulogovao na test.

  Takođe me zanima da li ukoliko budem izabran za obuku, imam pravo da i tada odustanem bez eventualnih naknadnih plaćanja i penala.

  Molio bih vas da mi to pojasnite.

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na pitanju. Kandidati ne snose nikakve troškove ukoliko odustanu od testiranja, kao što ne snose nikakve troškove ukoliko odustanu od obuke. Srdačan pozdrav!

 16. A šta sa drugom fazom testiranja? Kada će biti, da li će biti potrebno znanje iz IT oblasti, da li će biti primera kao kod ovog?

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na pitanju. U drugoj fazi testiranja će biti isti tip testa. Srdačan pozdrav i srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.