Почела пријава за преквалификације у ИТ сектору

Београд, 9. јул 2018. године – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије упутило је данас позив свим заинтересованим незапосленим грађанима да се пријаве за програм преквалификације за ИТ Националне службе за запошљавање, у периоду од 9. до 22. јула путем сајта www.itobuke.rs.

 

Влада Републике Србије и ове године наставља програм преквалификација за ИТ у којем ће кандидати имати прилику да стекну потребна знања и постану програмери почетници. Програм је покренут 2017. године на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић.

Програм помаже решавању недостатка радне снаге у ИТ сектору, који је један од најбрже растућих сектора у економији Србије, са растом извоза од приближно 20 одсто на годишњем нивоу.

Отворено је 775 места за будуће преквалификанте у 10 градова широм Србије. Програми ће трајати између 250 и 400 часова, након чега следи пракса од 20 радних дана у некој од ИТ компанија.

Сви пријављени кандидати проћи ће први круг селекције кроз онлајн тестирање, које ће бити спроведено у августу, док ће финални избор кандидата вршити извођачи обука.

После прве фазе преквалификација више од 30 одсто учесника запослило се на ИТ позицијама са просечном почетном платом од приближно 45.000 динара.

Још 700 кандидата завршава другу фазу преквалфикација у јулу и августу, а неколико десетина се већ запослило.

Јавна набавка за организације које ће селектовати и обучавати кандидате се може видети на сајту Националне службе за запошљавање и биће отворена до 16. јула, док ће јавна набавка за извођаче тестирања кандидата којим ће се урадити први део селекције бити отворена до 13. јула и такође је доступна на сајту Националне службе за запошљавање.

Планирано је да у септембру буде отворен позив за преквалфикације за ИТ за запослене грађане, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.