Почиње тестирање 12.300 кандидата за програм преквалификација у ИТ сектору

Цела Србија, 8. децембар 2017 – Онлајн тестирање 12.300 грађана, који су се пријавили на конкурс Канцеларије за ИТ и еУправу за преквалификације у ИТ сектору, почиње данас и трајаће до недеље 17. децембра.

Кандидати који остваре најбоље резултате у решавању упитника и задатака за утврђивањe професионалних способности и интересовања, типова личности и познавања енглеског језика, добиће прилику да похађају квалитетне и свеобухватне програме преквалификације и стекну знање у нивоу програмера-почетника.

„У овој фази желимо да утврдимо склоност и способност кандидата да се успешно баве информационим технологијама“, каже Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и додаје да се на конкурс и овога пута јавио рекордан број кандидата најразличитијих профила.

Факултет је, како наводи Јовановић, завршило 52 одсто пријављених, док је 48 одсто завршило средњу школу. Чак 61 одсто њих је незапослено, а просечна старост кандидата је 33 године.

„Процес селекције биће завршен до краја године. Најбољи међу њима добиће прилику да током обуке, која ће бити организована широм Србије, савладају неке од најпопуларнијих програмских језика – Java, Java Script, PHP, i .Net i C. Програми ће трајати између три и шест месеци“, истакао је Јовановић.

Програм преквалификација покренут је ради смањења незапослености и обезбеђивања кадрова за ИТ сектор. Креиран је на основу истраживања које је показало да у наредних годину дана 118 ИТ компанија у Србији планира да запосли 1.000 програмера-почетника.

Обуке су наставак успешног пилот-пројекта, покренутог на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе Србије Ана Брнабић. У оквиру пилота до сада је обучено 97 полазника, до којих 70 одсто похађа стручну праксу или је пронашло посао у некој ИТ компанији.

Comments 4

 1. Da li moze negde da se pogleda interpretacija rezultata?

  Vidim da sam pod artistic dobio 5.2 sto je najvise. Siguran sam da za sve vezano za umetnost ako se rangira od 1 -5 stavljao 5 sto bi trebalo da je najlosije jer me umetnost uopste ne zanima, tako da sta znaci ovaj koeficijent pod RIASEC kodom testa?

  1. Post
   Author
 2. Pozdrav. Jel može mala pomoć.
  Dobio sam mejl koji najavljuje pocetak testiranja za prekvalifikacije ali mi nije stiagao mejl od total assessment sa PIN kodom za pristup sistemu.

  1. Post
   Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.