Продужен рок за попуњавање онлајн теста до среде у 16 часова

Београд 21. март 2017. године – Преко 5,000 кандидата је до сада урадило тест на сајту rs.totalassessment.net/testing. Како бисмо омогућили да што већи број кандидата заврши тестирање,  обавештавамо све кандидате да је рок за попуњавање онлајн теста продужен до среде 22. март у 16 часова. Свим кандидатима који нису урадили тест је данас послат подсетник путем СМС поруке. Уколико сте урадили тест, а стигао Вам је подсетник, молимо Вас да занемарите поруку у којој Вас подсећамо да тест урадите.

Молимо све кандидате који су добили позив за тестирање да започну полагање теста чим буду у могућности да би без проблема могли на време да заврше тест. Такође молимо све кандидате, који су се у наведеном року пријавили на конкурс, а нису добили позив путем СМС поруке или е-мејла, да нам се јаве како бисмо идентификовали проблем и решили га у најкраћем могућем року.

Молимо све кандидате да сачувају свој јединствени ПИН код јер ће то бити један од начина идентификације кандидата при објави листе резултата.

Подсећамо све заинтересоване да су пријаве за прву фазу пројекта затворене. Услед учестале комуникације са кандидатима који су тренутно у процесу селекције и полагања онлајн теста нисмо у могућности да одговоримо на све упите везано за другу фазу пројекта. Молимо све заинтересоване, који нам се јављају путем е-мејла, коментара и контакт форме, да прате веб страницу пројекта, рубрика Вести, у оквиру које ће по завршетку прве фазе моћи да пронађу релевантне информације везано за другу фазу пројекта.

За све детаље о онјалн тестирању, као и упутства за приступање онлајн платформи, молимо Вас погледајте рукрику Тестирање на веб страници пројекта: www.itobuke.rs/testiranje/.

Comments 180

 1. Postovani,

  Da li ce rang lista biti objavljena u cetvrtak, kako je najavljeno, ili ce i to biti odlozeno?

  Hvala.

  1. Postovani,

   Da li ce rang lista biti objavljena u cetvrtak, kako je najavljeno, ili ce i to biti odlozeno?

   Hvala

   1. Post
    Author

    Poštovani Stefane,

    Hvala Vam na pitanju. Rang lista će biti objavljena u četvrtak kao što je i najavljeno. Srdačan pozdrav i srećno!

  1. Post
   Author

   Poštovani Milane,

   Hvala Vam na javljanju. Prosledili smo zahtev administratorima da Vam se ponovo pošalje poziv, ovaj put na e-mejl adrese sa koje nam trenutno pišete. Očekujte poziv uskoro. Hvala na razumevanju i srećno!

 2. Postovani,
  ako nisu vazne godine,zasto ceo program nosi naziv JUNIOR,tj sta ce biti oni koji su se prijavili i eventualno prodju,a imaju preko 50 godina? Ili su mozda oni unapred iskljuceni zbog godina?

  Voleo bi da znam,a verovatno i drugi.

  pozz

  1. Post
   Author

   Poštovani Srđane,

   Hvala Vam na pitanju. Junior u sintagmi IT junior se odnosi na nivo poznavanja IT-a. Dakle, kurs je namenjen onima koji su početnici u IT-u i cilj je da im se omogući prekvalifikacija kako bi postali konkurentni na tržištu. Ne postoji gornja starosna granica. Kandidati samo moraju da budu stariji od 18 godina, kada je u pitanju starosno ograničenje.

   1. Citam ovaj program ponovo i stalno se pominje JUNIOR PROGRAMER,nadam se samo da niko ne misli da se programer postaje posle zavrsenog kursa,jer je to ipak kompleksnije zanimanje.Zato bih pitao,za koja se zanimanja u stvari vrsi ova obuka?

 3. Kako mogu proveriti, da li su moji odgovori na testiranju sacuvani, s obzirom da mi je u toku testiranja inetrnet veza , u jednom momentu, bila prekinta?

  1. Post
   Author

   Poštovana Aleksandra,

   Hvala Vam na pitanju. Odmah smo prosledili Vaš upit administratorima. Trebalo bi da je problem do sada već rešen. Ukoliko ne, molimo Vas da nam se javite kako bismo što pre pronašli rešenje. Srdačan pozdrav i srećno!

  1. Post
   Author

   Poštovani Dušane,

   Hvala Vam na pitanju. Još uvek nisu definisane pojedinosti selekcije za drugu fazu projekta, ali će svakako svi kandidati, koji su se sada prijavili, a nisu prošli selekciju, biti pozvani za učešće u drugoj fazi projekta. Molimo Vas da za sve najnovije informacije pratite objave na veb stranici projekta u rubrici Vesti. Srdačan pozdrav!

 4. Uradio sam test juce, na kraju su uredno odgovori poslati na vasu adresu, ali posle petnaestak minuta mi je stigla nova ( ista ) poruka. Sta bi to trebalo da znaci? Unapred hvala

  1. Post
   Author

   Poštovani Ivane,

   Hvala Vam na pitanju. Poruka koju ste dobili je podsetnik za one koji nisu popunili test još uvek. Verovatno je slučaj da ste Vi u međuvremenu popunili test, a da u trenutku slanja još uvek niste završili ili niste ni počeli, te ste tako bili označeni za slanje podsetnika. Ukoliko ste uradili test, možete tu poruku ignorisati. Vaš test je sačuvan. Srdačan pozdrav i srećno!

 5. Da pitam na vreme i u ime svih!

  Posto je PIN ujedno i identifikacija na Rang listi, instruišite nas kako da u 5-6000 prepoznamo svoj, postp sam razumeo da neće biti ličnih podataka!

  A nadam se da rezultati neće biti pojedinačno objavljeni na upit, već će biti neke objedinjene rang liste.

  Hvala!

  Igor

  1. Post
   Author

   Poštovani Igore,

   Hvala Vam što mislite unapred. Molimo Vas da pratite objavi na veb stranici projekta. Po završetku testiranja ćemo objaviti sve važne informacije za rang listu. Rang lista izlazi sutra, 23. marta. Hvala na razumevanju i srećno!

 6. Poštovani/a,

  Poslao sam mejl na kontakt, ali za sada nisam dobio nikakav odgovor. Kada sam se prijavljivao za obuku bio sam zaposlen. Međutim, to se sada promenilo. Da li se može u mojoj prijavi može da se promeni status nezaposlen? Hvala.

  1. Post
   Author
 7. Poštovanje ,
  sada sam video Aleksandrin komentar , i meni je nakratko došlo do prekida konekcije. Mogu li dobiti potvrdu da su mi svi odgovori sačuvani.
  Hvala
  Pozz

  1. Post
   Author

   Poštovani Aleksandre,

   Hvala Vam na javljanju. Prosledili smo Vaš upit administratorima. Srdačan pozdrav i srećno!

 8. Poštovani,

  Radio sam test danas, došao do kraja, barem mislim da je kraj. Nakon svih zadataka, ispoštovao sam savet da treba malo sačekati sistem i nakon toga dobio poruku: Count is null 58cc………..

  Da li je to kraj I da li će sve biti u redu pošto se ništa više ne dešava?

  Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Nikola,

   Hvala Vam na javljanju. Prosledili smo Vaš upit administratorima. Srdačan pozdrav i srećno!

 9. Postovani,
  Prilikom izrade testa sam imala tehnicki problem sa rezolucijom ekrana pa mi je omoguceno da ponovim taj deo sa nekog drugog racunara.Ponovila sam upravo, pa Vas molim da proverite da li su podaci sacuvani ispravno.Unapred zahvalna,
  Radmila

 10. Da li oni koji ne prodju u drugom krugu u slucaju da bude +900 poziva u nastavku automatski budu zvani pri vrhu ?

 11. Postovani,
  citajuci komentare setih se da je i meni nakratko doslo do prekida sa prijavom greske ali se nastavilo,na kraju pisaolo je uspesno snimljeni podaci.
  Molim za proveru ako je moguce…
  Unapred hvala…

 12. Postovani,
  Zbog tehnickih problema nisam mogla ranije da odradim test. Da li mogu sada ili cete produziti rok na jos neko vreme?

  1. Post
   Author

   Poštovana Marija,

   Hvala Vam na javljanju. Nažalost, rok je završen juče u 16h. Srdačan pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Miloše,

   Hvala Vam na pitanju. Ne, razultati će izaći kao i planirano danas (23.03.) u toku dana. Srdačan pozdrav!

 13. Poštovani, kako možemo saznati da li smo prošli ili ne? Ne razumem najbolje, prvih 100 najbolje rangiranih kreće sada u aprilu obuku , a šta sa ostalima, kako će biti raspoređeni?

  Hvala unapred

  1. Post
   Author

   Poštovana,

   Hvala Vam na pitanju. Najboljih 100, od kojih 25 u Novom Sadu, 25 u Nišu i 50 u Beogradu, imaće prilike da pohađaju obuku u ovoj fazi projekta. Ukoliko se ova pilot faza pokaže uspešnom, realizovaćemo još jednu krajem godine. Još uvek nisu definisane pojedinosti vezane za selekciju kandidata za drugu fazu projekta, ali će svakako svi kandidati koji su se prijavili u prvoj fazi biti pozvani za učešće i u glavnoj. Molimo Vas da za sve detalje i najnovije informacije pratite objave na veb stranici projekta. Srdačan pozdrav!

 14. Poštovani,
  Interesuje me da li se zna koje kompanije učestvuju u programu i da li postoji neki plan rada, recimo, da li je obuka celodnevna i svakodnevna i slično.

  1. Post
   Author

   Poštovani Dragane,

   Hvala Vam na pitanju. Još uvek nisu odabrane škole koje će sprovoditi obuku. Što se tiče kurseva, još uvek nije precizno određeno vreme. Pre početka obuke sprovešćemo jednu anketu među polaznicima kako bismo saznali koji termini u toku dana im najviše odgovaraju. Molimo Vas da za sve najnovije informacije pratite veb stranicu projekta. Srdačan pozdrav!

 15. Postovani,
  Da li ce kandidati biti rangirani samo na osnovu ucinka na testu, ili ce i mesto u kom zele da pohadjaju obuku biti faktor selekcije?Konkretno, interesuje me (teorijski je moguce), sta ako kandidat koji npr. zeli da pohadja obuku u Novom Sadu, a ima manje poena od kandidata prijavljenih za taj grad, a vise poena od kandidata koji zele obuku u drugom gradu, da li ce on ici na obuku u drugo mesto?I sta ako prvih 200 najboljih budu samo iz jednog grada, da li ce biti organizovana obuka i u ostalim gradovima?Hvala i pozdrav!

  1. Odlično pitanje,zaista ,imamo tri grada u kojima se vrši obuka,Beograd,Novi Sad, i Niš. i 100 kandidata u prvoj fazi projekta, Logično je da imamo najveći broj prijavljenih kandidata iz Beograda,jer Beograd ima broj stanovnika tri puta veći nego zajedno Niš i Novi sad, U slučaju ukoliko se primeni proporcionalna metoda,tada bi u Beogradu bilo mesta za 3/4 kanddata,a 1/4 za Novi Sad i Niš. Znači Beograd 75 Niš i Novi Sad 25,pa ukoliko takvu proporciju primenimo i za ova dva grada ,ispade da će biti mesta za 7 Nišlija. Primenjiviji je kriterijum prosečnosti 50 Beograd,25 Niš i 25 Novi Sad,dve škole u Beogradu,sa po 25 polaznika,i po jedna škola u Novom Sadu i Nišu sa po 25 polaznika.U suštini kandidat iz Beograda
   ima manju procentualnu verovatnoću da će njegov rezultat biti medju 200 kandidat,odnosno u prvih 100 nakon drugog kruga,nego kandidati iz Niša i Novog Sada,ali ipak to su zanemarljiva odstupanja u procentima prolaznog praga koju treba kandidat iz Beograda da prodje,negde oko 0,9% prijavljenih iz Beograda će imati priliku da ispunjava uslov i da ućestvuje u prvoj fazi projekta.,dok je uslov za Niš i Novi Sad oko 2,5%. Članstvo u Mensi ispunjava oko 4% populacije.

 16. Postovani,

  Zasto je produzen rok???
  Cemu vise ta ekstenzivnost I manipulacija??
  Zar mesec I kusur dana nije bilo dovoljno da se svako od nas pripremi za trenutak za testiranje??
  Sad je potpuno u redu da se kaze da uslovi u startu nisu isti za sve…
  Zasto bi se gledalo bilo kome kroz prste ukoliko nije u stanju da ispostuje dogovor??

  1. Post
   Author

   Poštovani Ognjene,

   Hvala Vam na pitanjima i komentarima. Usled velikog broja prijavljenih, čitav proces selekcije je malo produžen. Što se tiče samog testiranja, pojedini kandidati nisu dobili SMS poruke na vreme, a neki su prilikom prijave ostavili neispravne mobilne telefone. Kako bismo svima omogućili jednaku šansu da završe testiranje, pomerili smo rok do srede (22. marta) u 16h. Podsećamo Vas da se na kurs prijavilo preko 8000 ljudi, a onlajn test je polagalo preko 6500. Hvala Vam na strpljenju i razumevanju.

 17. Poštovani. Kakva je procedura za one koji nisu bili obavešteni kada je testiranje. Konkretno ja par dana nisam imao pristup ni telefoni ni internetu. Jel ce mo moci uopste dalje da se nadamo. Ili smo automacki diskfalifikovani.

  1. Post
   Author

   Poštovani Ivane,

   Hvala Vam na pitanju. Nažalost, nismo u mogućnosti da Vam dopustimo da se naknadno testirate. Ukoliko se ova prva faza projekta pokaže uspešnom, organizovaćemo još jednu fazu za veći broj kandidata. Svi kandidati koji su se prijavili u prvoj fazi biće kontaktirani za učešće u drugoj fazi projekta. Molimo Vas da za sve detalje i najnovije informacije pratite objave na veb stranici projekta. Srdačan pozdrav!

 18. Cestitam pilotima 🙂

  Mala ispravka u tabeli pise mestoteta umesto mesto testa

  svako dobro ostalim kandidatima u nastavku projekta

  1. Poštovani,

   zamolio bih vas da mi objasnite sta znaci kolona „Rtotalsk“ u listi kandidata?
   Da li vrednosti iz te kolone predstavljaju mesto na rang listi ili broj osvojenih poena na testu?
   Ne znam da li sam prosao u 2. krug ili je doslo do neke greske prilikom snimanja odgovora, posto je cifra u ovoj koloni jednocifrena.

   Unapred zahvalan,
   Miljan Stojanovic

   1. Prosao si. Kraj liste je cetvorocifreni broj pa to nije realan broj poena nego mesto na rang listi.U svakom slucaju, trebalo bi da pojasne podatke, ili izdvoje listu kandidata za drugi krug.

    1. Hvala na odgovoru.
     Prvo sam pomislio da test nije lepo snimljen, posto sam video po komentarima da je dosta ljudi imalo problema oko polaganja.

     Pozdrav

   2. Post
    Author

    Poštovani Miljane,

    Ukoliko je Vaš broj u koloni Rtotalsk jednocifren znači da ste prošli u drugi krug selekcije. Taj broj označava mesto kandidata na rang listi. Čestitamo!

 19. Da li mozete da nam objasnite kako su bodovani testovi? Koliko su koji testovi bili bitni (procentualno). Iskreno me zanima, jer sam na listi oko 2500 mesta, prvi deo testova su bili testovi inteligencije za koje sam prilicno siguran da sam dobro uradio, dok za psiho testove nisam siguran. Iskreno se nadam da je konkurs legitiman, a ne paravan za obuku i zaposlenje botova. Pozdrav.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Poštovani Darko,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljen rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 20. Postovani,
  U prethodnom pitanju ste mi dali odgovor da ce prvo biti primljeno 100kandidata a nakon toga da je u planu jos 900. Da li ce se za tih 900 mesta praviti drugi krug?
  Hvala

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na pitanju. U ovoj pilot fazi projekta, samo 100 kandidata će imati prilike da pohađa obuku. Ukoliko se prva pilot faza pokaže uspešnom, u narednom periodu ćemo organizovati drugu fazu projekta za jos 900 polaznika. Za sve informacije, molimo Vas da pratite objave na veb stranici projekta u rubrici Vesti. Srdačan pozdrav!

   1. Post
    Author

    Poštovana Tamara,

    Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 21. Pozdrav,

  Imam jedno pitanje. Voleo bih da znam kojom logikom ste rangirali kandidate? Kada se pravi rang lista, logicno je da razlika izmedju dvoje kandidata bude barem 1 bod. Ako je Jovan ima 1 bod vise od Mileta, a Mile ima 1 bod vise od Pere, onda Jovan ima 2 boda vise od Pere i tako redom. Ako test popuni 6.612 kandidata, onda je logicno da razlika izmedju prvog i poslednjeg bude 6.611 bodova minimum. Teoretski. E sad problem je sto vi u celom testu nemate toliko bodova, sto znaci da postoji veliki broj kandidata sa istim brojem bodova.
  Pitanje je kako ste napravili razliku izmedju 200-og i 201-og kandidata, jer je vrlo verovatno da imaju isti broj bodova? Hvala.

  P.S.

  Ja nisam 201.-i, samo me zanima 🙂

  1. Post
   Author
    1. Post
     Author
     1. A šta bi sa obavezom da će se svakom testiranom kandidatu koji to izričito zahteva osigurati pravo na stručnu i njegovom znanju i sposobnostima
      primerenu prezentaciju rezultata testiranja?

     2. Post
      Author

      Poštovani Dejane,

      Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

  2. Post
   Author

   Dragi Nenade,

   Evo i dodatnog pojašnjenja nakon detaljnog uvida u rezultate. Vrlo su male razlike između kandidata, negde tek na trećoj decimali. Nažalost, negde smo morali da presečemo jer samo 200 kandidata prolazi u drugi krug. Hvala Vam mnogo još jednom na učešću! Srdačan pozdrav!

   1. Hvala na odgovorima, sad je sve mnogo jasnije. Nije mi palo na pamet da bi razlika u broju bodova mogla da bude na trecoj decimali. Pozdrav, sve najbolje.

 22. Zanima me da li mi je u testu gde je ocenjivano prostorno rezonovanje, odnosno spajanje istih oblika, priznat poslednji 4. zadatak (od zadatih četiri)? U trenutku kada sam pokušao da završim poslednji test, odnosno da preostalo slovo uklopim sa preostalim brojem isteklo je vreme prilikom samog klika na traženi oblik, pa me zanima da li je 4. zadatak ovog dela testa uopšte uzet u razmatranje i da li je moj klik na traženi oblik stigao na vreme ili u trenutku isteka dozvoljenog vremena.

  1. Post
   Author

   Poštovani Nikola,

   Hvala Vam na javljanju. Prosledili smo Vaš upit administratorima. Srdačan pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovana Marija,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 23. Poštovani,

  više puta je napomenuto da za polaganje online testa nije potrebno nikakvo predznanje iz IT-a, da li će isti slučaj biti i na polaganju testa za 2. krug selekcije kandidata?
  Da li će test za 2. krug selekcije kandidata biti na principu online testa koji smo polagali?

  Unapred hvala na odgovoru,
  Miljan Stojanović

  1. Post
   Author

   Poštovani Miljane,

   Hvala Vam na pitanju. Test u drugom krugu selekcije će biti istog tipa kao test u prvom krugu selekcije. Očekujte detalje o testiranju uskoro putem e-mejla. Srdačan pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovana Tamara,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 24. Postovani,

  Postoji li mogucnost uvida u test ?
  Licno me zanima da li su na ishod rezultata vise uticali zadaci ili test licnosti.

  Unapred zahvalna na odgovoru.

  1. Post
   Author

   Poštovana,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 25. Poštovani,

  Ukoliko se pilot projekat pokaže kao uspešan, očekujete li drugu, „glavnu“ fazu?
  I da li će svi ovi prijavljeni kandidati, koji se nisu u 200 odabranih, biti pozvani za testitranje u drugoj fazi projekta ili ćete se kasnije rukovoditi ovom objavljenom rang listom?

  P.S. Kako kažete, detalje o daljim testiranjima možemo da očekujemo putem e-mejla. Molim Vas da proverite moju mejl adresu, jer do sada osim sms poziva za testiranje, nikakvo drugo obaveštenje pre toga nisam dobio.

  Hvala

  1. Post
   Author

   Poštovani Ivane,

   Hvala Vam na pitanju. Uneli ste ispravnu adresu prilikom prijave, upravo smo proverili. Ukoliko se pilot faza pokaže uspešnom, sprovešćemo glavnu fazu u kojoj će učestvovati 900 polaznika. Još uvek nisu poznate pojedinosti selekcije za glavnu fazu projekta. Svakako će svi kandidati koji su prijavili za učešće u pilot fazi biti pozvani i za glavnu fazu projekta. Za sve dalje informacije, molimo Vas pratite objave na veb stranici projekta. Srdačan pozdrav!

 26. Poštovani,

  U komentaru iznad ste naveli da poslednji broj u koloni predstavlja mesto kandidata na rang listi. U ovom slučaju, u drugi krug će proći prvih 200 osoba na listi, od kojih poslednja ima rang 67, ili grešim? Da li to znači da je i lokacija imala udeo u pozicioniranju kandidata?
  I konkretno pitanje, koji je deo testa imao najveći značaj pri bodovanju?

  1. Post
   Author

   Poštovana Marija,

   Hvala Vam na pitanju. Od ukupnog broja kandidata koji su prošli u drugi krug (200), u Beogradu će test polagati prvih sto kandidata koji su Beograd označili kao mesto gde bi pohađali obuku, u Novom Sadu prvih pedeset koji su Novi Sad označili kao mesto gde bi pohađali obuku, u Nišu takođe prvih pedeset koji su Niš naveli kao mesto gde bi pohađali obuku. Pogledajte sledeću vest za sve detalje: https://www.itobuke.rs/zavrsen-prvi-krug-selekcije-u-okviru-projekta-prekvalifikacija-u-sektoru/. Srdačan pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovana Mirjana,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 27. Postovani,
  u slucaju uspeha prve „pilot“ faze, hoce li u drugoj fazi kandidati koji su bili visoko pozicionirani, a nisu usli u ovih top 200 imati neku prednost?

  1. Post
   Author

   Poštovani Srđane,

   Hvala Vam na pitanju. Još uvek nisu definisane pojedinosti vezane za selekciju kandidata za drugu glavnu fazu projekta. Molimo Vas da za sve detalje i najnovije informacije pratite objave na veb stranici projekta. Srdačan pozdrav!

 28. Da li moze da se zna ako je neko npr. 600. na listi za Novi Sad, da li ce biti uvrsten u onih 900 od ukupno 1000 sto je bilo najavljeno za ceo program it obuke u toku godine? Pitam zbog odnosa sa kandidatima iz Beograda i Nisa, kako bi isla ta raspodela.

  1. Post
   Author

   Poštovani Nemanja,

   Hvala Vam na pitanju. Još uvek nisu definisane pojedinosti vezane za selekciju kandidata za drugu glavnu fazu projekta. Molimo Vas da za sve detalje i najnovije informacije pratite objave na veb stranici projekta. Srdačan pozdrav!

 29. Poštovani/na,

  Zahtev za dostavljanje celokupnih originalnih podataka obavljenog testa za IT prekvalifikaciju.

  Sa obzirom da sam učestvovao kao kandidat za prekvalifikaciju u IT sektoru i da sam obavio svoju obavezu rešavanja testa,očekujem original rezultat svog testa na svoj e-mail, nadam se da će te mi u što kraćem roku dostaviti original uradjenog testa sa svim podacima na dostavljenu email adresu,ukoliko ne budete ispunili svoju zakonsku obavezu u zakonskom roku, po navedenom Zahtevu za dostavljanje originalnih podataka testa,ovim putem vas obaveštavam,da ću isti tražiti pisanim putem, zahtevom upućenim Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti na osnovu Zakona o dostupnosti podataka,sa zahtevom da mi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije dostavi navedene podatke.

  Sve neophodne informacije za dostavljanje traženih podataka nalaze se u vašoj bazi podataka za prijavu. email adresa i broj mobilnog telefona,sa PIN kodom.

  Sa poštovanjem,
  Dejan R.Tošić
  dejan.r.tosic@gmail.com
  063/8989214

  1. Post
   Author

   Poštovani Dejane,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. To će svakako biti u zakonskom roku koji navodite. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 30. Poštovani, da li postoji neka mogučnost uvida u rezultate testa, kako bismo znali broj poena i šta je od zadataka tačno urađeno?
  Unapred hvala.

  1. Post
   Author

   Poštovana Aleksandra,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 31. Poštovani,

  Da li će nekim slučajem biti objavljena i rang lista sa osvojenim bodovima da vidimo kako stojimo bodovno, tj. da vidimo koliko nam je falilo za polaz?

  Hvala

  P.S. Svima koji su prošli dalje želim svu sreću.

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 32. Poštovani,
  to znači da onaj ko je imao isti učinak na testu kao neko iz Beograda, gubi pravo na prekvalifikaciju samo zato što je upisao testiranje u Novom Sadu ili Nišu? Zar ne bi trebalo da smo svi isti, odnosno da imamo iste uslove? Ne razumem zasto se pravi razlika…
  Hvala unapred na odgovorima

  1. Ne, obrnuto je. Beograd je proporcionalno dobio manje mesta. Nišlija je da bi prošao u drugi krug trebalo da bude bolji od 19 svojih sugrađana, Novosađanin 31 a Beograđanin 39.

   1. Poštovani Dušane,
    mislio sam na to da je napisano da 200 najbolje rangiranih ulazi u uži izbor: „Две стотине кандидата, који су најбоље рангирани је позвано на други круг селекције. Други круг селекције који подразумева тестирање у контролисаним условима биће одржан у недељу, 26. марта у Београду, Нишу и Новом Саду. Кандидати који су позвани у други круг селекције ће добити све потребне информације путем е-мејла. Након другог круга селекције биће изабрано 100 најбољих кандидата који ће имати прилике да похађају обуку. Предност при одабиру извођача и програма имаће они кандидати који су високо рангирани.“ i da je trebalo da se namesti jedinstvena rang lista od 200 najbolje rangiranih bez obzira na grad, ako se već testiranje radilo jedinstveno za sve.

    1. Post
     Author
     1. Poštovani,
      hvala na odgovoru, ali i dalje ostajem pri mišljenju da nije u redu da neko ko je 51 na listi u Nišu ili Novom Sadu, a moguće da ima bolji rezultat sa testiranja nekoga ko je 99 na rang listi u Beogradu ne dobije šansu za dalju prekvalifikaciju. Valjda će uspeti program obuke pa da i oni koji su relativno dobro uradili testiranje dobiju šansu za obuku.
      Srdačan pozdrav

     2. Poštovani,
      mislim da bi u narednom periodu ukoliko dođe do nastavljanja obuke, trebalo formulisati koliko ljudi može da ide na obuku i iz kojeg grada ukoliko je to već bitno. Ovako se pravi velika razlika između Beograda i ostatka, jer niste namestili adekvatnu rang listu kao što je na početku testiranja bilo najavljeno. Ovo pišem u najboljoj nameri da ne bi došlo do diskriminacije.
      Srdačan pozdrav

 33. Poštovani.
  Interesuje me da li u sledeci krug prolazi ukupno 200 kandidata ili 200 po gradu. Jer na ranglisti se numeracije ponavljaju za razlicite gradove. U prevodu da li neko ko je npr u Beogradu br 100 znaci da je u generalnom plasmanu rangiran izmedju 297 – 300 i ne ide dalje ili znaci da prolazi u drugi krug?
  Hvala

  1. Post
   Author

   Poštovani Miloše,

   Hvala Vam na pitanju. Od ukupnog broja kandidata koji su prošli u drugi krug (200), u Beogradu će test polagati prvih sto kandidata koji su Beograd označili kao mesto gde bi pohađali obuku, u Novom Sadu prvih pedeset koji su Novi Sad označili kao mesto gde bi pohađali obuku, u Nišu takođe prvih pedeset koji su Niš naveli kao mesto gde bi pohađali obuku. Pogledajte sledeću vest za sve detalje: https://www.itobuke.rs/zavrsen-prvi-krug-selekcije-u-okviru-projekta-prekvalifikacija-u-sektoru/. Srdačan pozdrav!

 34. Poštovani , prilikom radjenja testa došlo je do prekida (pisalo mi je da za nastavak testa kliknem na strelicu desno , a strelice nigde nije bilo) , pa sam se ponovo ulogovao i nastavio test , ali nisam siguran da li mi je taj zadatak (radi se o prvom delu testa) priznat odnosno snimljen ili pak ceo deo testa uradjenog do tada?
  Nemam ambicije da mogu upasti u prvih 50 za NS obzirom da sam na listi 1342 , samo pitam zbog sebe da bih znao. Inace da li postoji mogućnost detaljnijeg uvida u rezultate testa , da vidimo kako smo uradili test parcijalno , da znamo gde smo mogli bolje a gde smo podbacili? Test je izuzetno zanimljiv i zahtevan , radio sam ga preko 2 sata , greota je da ne znamo konkretan rezultat i bodovni saldo.
  Hvala unapred!
  Pozz

  1. Post
   Author

   Poštovani Borise,

   Hvala Vam na javljanju. Prosledili smo Vaš upit administratorima. Srdačan pozdrav!

  2. brate i ja sam na listi među najgorima, a čak sam mislio da nisam loše uradio test. inače radim u javi, javascriptu, mysql-u, pravim programe, html, css, jquery to sve ok koristim, mislio sam da preko ovoga naučim php, ali očigledno da sam antitalenat, ha ha! likovi sa faksa polažu i prolaze ispite predavajuću profama programe koje sam i ja napravio, ali prema ovom testiranju ja sam apsolutno netalentovan

   1. default value false i ja sam po testu definitivno antitalenat za ovo (medju poslednjima sam) a imamo slicno iskustvo sto se tice izrade programa za studente, izradio sam do sad par programa za par njih i svi su prosli kod profesora,ali sudeci po testu mi nismo za programiranje :-D.

    1. ništa baćo, ostaje nam da nastavimo sa ‘youtube tutorijalima iz programiranja’. bar na nas neće gledati kao na materijal za minimalac (ili 40000, koliko već pomenuše gore).

     uistinu, sve što oni mogu da vas nauče za 2-4 mjeseca imate online for free

   2. A zasto si se prijavio kad je konkurs rezervisan za one koji nemaju iskustva u programiranju? Ti kao „expert“, sta vidis u prekvalifikaciji za sertifikat „Junior“?Konkurs je bio jasan. Traze ljude bez iskustva u toj sferi.

    1. ja sam hobi programer, tj. ne radim to za pare za sad, nisam učio to u školi već sam se naučio sam, tako da imam svako pravo da se prijavim na ovaj konkurs. kao što sam rekao, želja mi je bila da dodam i php na listu vještina

    2. btw, sertifikati ne znače apsolutno ništa u svjetu programiranja, tako da na te „juniore“ i gluposti možete da zaboravite. junior, medior, i senior su „titule“ koje treba da označavaju godine iskustva, tj. rada u nekom programskom jeziku

 35. Postovani da li mogu proci u drugi krug ako sam 201. na rang listi a neko od prvih 200 odustane od daljeg testiranja? Unapred hvala

  1. Post
   Author

   Poštovana Ivana,

   Hvala Vam na pitanju. Od ukupnog broja kandidata koji su prošli u drugi krug (200), u Beogradu će test polagati prvih sto kandidata koji su Beograd označili kao mesto gde bi pohađali obuku, u Novom Sadu prvih pedeset koji su Novi Sad označili kao mesto gde bi pohađali obuku, u Nišu takođe prvih pedeset koji su Niš naveli kao mesto gde bi pohađali obuku. Ukoliko ste 101. u Beogradu, 51. u Nišu ili Novom Sadu, a neko odustane, bićete pozvani na testiranje. Pogledajte sledeću vest za sve detalje: https://www.itobuke.rs/zavrsen-prvi-krug-selekcije-u-okviru-projekta-prekvalifikacija-u-sektoru/. Srdačan pozdrav!

 36. Poštovani,

  postoji li mogućns uvida u rezultate testa, putem mejla ili…? Kako bismo znali šta je bio problem, gde smo grešili…

  Unapred hvala.

  1. Post
   Author

   Poštovana Aleksandra,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 37. Postovani,

  Da li u slucaju da u Nisu ne poloze drugi test od ovih 50 koji su prosli, ima sanse da se pozivaju drugi 50 i tako dok se ne dobije odgovarajuci broj kandidata? Ili ce se napraviti i tu presek od tih prvih 50? i da je to konacnan izbor?
  I kada mozemo da ocekujemo neke podobnije informacije za nadalje?

 38. Postovani, ja sam odradila test u ponedeljak i nakon testa mi je pisalo da sam ga uspesno zavrsila. Medjutim, na rang listi nema mog broja. Da li mozete da mi kazete u cemu je problem? Hvala unapred!

 39. Postovani,

  Ja sam test odradila u ponedeljak i nakon testa je pisalo da sam ga uspesno odradila. Medjutim, na rang listi nema mog broja uopste. Mozete li mi reci u cemu je problem?
  Hvala unapred!

  1. Post
   Author

   Poštovana Jovana,

   Hvala Vam na javlajnju. Prosledili smo zahtev administratorima. Očekujemo odgovor uskoro. Hvala Vam na strpljenju i razumevanju.

 40. Poštovani,
  hvala na odgovoru, ali i dalje ostajem pri mišljenju da nije u redu da neko ko je 51 na listi u Nišu ili Novom Sadu, a moguće da ima bolji rezultat sa testiranja nekoga ko je 99 na rang listi u Beogradu ne dobije šansu za dalju prekvalifikaciju. Valjda će uspeti program obuke pa da i oni koji su relativno dobro uradili testiranje dobiju šansu za obuku.
  Srdačan pozdrav

  1. Niš 1008 kandidata, Novi Sad 1634, Beograd 3970. Beograd ima skoro četiri puta više kandidata od Niša a dobija samo duplo više mesta. Ako pretpostavimo da rezultati slede Gausovu raspodelu rezultat 50. u Nišu bi odgovaro 200. u Beogradu. Ovaj u Beogradu nije prošao u drugi krug dok je Nišlija prošao. Ako je neki grad oštećen u ovoj raspodeli to je onda Beograd, odnosno kandidati koji su želeli da polažu testove u Beogradu.

   1. Dusane,
    Odakle Vama ti podaci, nije objavljeno?U organizaciji ste testa, ili imate dojave koje mi nemamo?Ili ste brojali na listi kandidate?

    1. Marko,
     pa da postoji mogućnost da ljudi koji nisu radili test, teorijski budu svi koji su se prijavili u Nišu i onda ta raspodela koju Dušan spominje opet nije kako treba. Mada nigde nije bilo spomenuta takva preraspodela.

    2. U list kandidata možete videti broj kandidata iz svakog grada. Nema potrebe brojati. Kliknite na rtotalsk par puta da vam se prikaže lista od poslednjeg rangiranog, namestite na 100 elemenata po strani i uz par klikova na „Sledeća“ doći ćete i do poslednjeg mesta iz Novog Sada i Niša.

   2. Poštovani Dušane,
    ne govorim o tome koliko se gde kandidata prijavilo, jer koliko znam nije bilo uslovljeno za koji grad se koliko kandidata prijavi. Koliko sam ja shvatio ovaj program je namenjen za obuku, u prvom krugu za onih 200 koji najbolje urade test odnosno posle za 100 koji najbolje urade test u drugom krugu. Šta će biti u slučaju da u Nišu svih 50 kandidata jako dobro urade test u drugom krugu, ne verujem da će svi dobiti priliku za obuku? Samo sam hteo da kažem da ovih pitanja ne bi bilo da su namestili jedinstvenu rang listu ili da su rekli na početku da za Bg prvih 100, za Ns 50 i Niš 50 prolazi u drugi krug.

 41. Postovani,

  Da li ste u mogucnosti da mi posaljete bodovanje i analizu uradjenog testa na mail, kako bih imala uvida kako sam uradila pojedinacne delove? Test je komleksan i standardizovan, pa me zanima kako su ocenjeni pojedini segmenti u cilju boljeg razumevanja pristupu testiranja.

  Unapred hvala!

  1. Post
   Author

   Poštovana Ana,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 42. Koliko vidim, svako ko je pitao da li postoji mogucnost da se vidi test i bodovni saldo ostao je bez ikakvog odgovora…Moja poruka cak nije ni odobrena i ne vidi se medju ostalim porukama. Neprofesionalno….

  Pozdrav !

  1. Post
   Author

   Poštovana Iva,

   Hvala Vam na komentaru. Usled velikog upita vezanih za drugu fazu testiranja, nismo bili u mogućnosti da ranije odgovaramo na komentare. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 43. Postovani, vise stvari je ostalo nejasno pa bih postavio par pitanja

  1. Zasto nemamo osvojene poene u tabeli a nismo ih ni imali na kraju testa?
  2. Kakav je status ostalih kandidata koji nisu u prvih 200 i ko ide dalje a za koga je definitivno zavrsen konkurs?
  3. Kada ce i gde ostali kandidati da imaju priliku da nastave testiranje?
  4. Zasto nemamo pravo komentara na zadnja 2 posta [ lista i info o listi kandidata ]?

  Hvala unapred
  Molim odgovore

  1. Pravilo je da prilikom svakog regularnog testiranja ispitanik nakon testa dobije/vidi svoje rezultate. U slučaju da to nije omogućeno, dovodi se u pitanje validnost samog testiranja. Jer kada bi svaki kandidat dobio svoje jedinstvene rezultate, došlo bi do detaljnog ispitivanja i upoređivanja sa ostalim kandidatima, čime bi se otkrile nepravilnosti i neregularnosti prilikom samog testa, odnosno rangiranja kandidata.
   Slažem se da je ceo program slabo i naivno organizovan, a pogotovo testiranje.

   1. Post
    Author

    Poštovani,

    Hvala Vam na komentaru. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

  2. Наравно да одговоре нећете добити, госн Ненаде. У једном од горњих постова и одговора од админа сајта, написано је да су разлике између кандидата заокружене на 3 децимале, што бих баш волео да неко објасни неко од вајних ХР стручњака , као су рецимо и укупних 400 могућих бодова (+- негативни бодови за нетачне одговоре ), „могли да се заокружују“ на 0,001 разлике на 6620 кандидата. Значи да је по 1000 кандидата, су теоретски могли да имају исти број бодова и да заузимају исто место на ранг листи, без прецизно објашњене методологије оцењивања пре почетка самог теста, и из јавног увида у сва тачна решења и наш укупан појединачни број бодова на завршетку, и како су успели из целих тачно/нетачних одговора и броја бодова проистеклих из истих, могу извући некакве наводне разлике од чак три децимале ? Но Србија је ово, жалим само што сам за тренутак наиван да се на исти пријавим, и поверовао да је могућ било какав транспарентан и поштен конкурс, на којем сви имају барем теоретске једнаке шансе за успех и неки минимални могућ помак у животу на боље, кроз овај програм обуке. Боље и поштеније да су нас беду (јер онај ко је имао паре, сам је себи већ платио и обуку и сертификате), извлачили из Лото бубња (чак и оног чувеног, у којем нема свих бројева) Но свеједно, срећно свима онима, који су поштено или мање поштено ушли (или су их угурали) у задњи круг. Ја више у оваквим нејасним, недефинисаним и нетранспарентним тестирањима и конкурсима, више нећу да учествујем, јер иако сам нажалост незапослен и скромно живим, нећу да ме било ко понижава . Свако добро, људи!

   1. Post
    Author

    Poštovani Saša,

    Hvala Vam na komentaru. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

    1. Поштовани ИТ-ијевци,
     јако је жалосно што нас и након 10 дана, од завршетка прве фазе тестирања, нисте удостојили ваљаног и смисленог одговора на већину коментара овде, и тиме само потврдили и више него оправдано изнесене сумње, у регуларност самог процеса ваше селекције кандидата, од овог демагошког спама, којим сте ми „као одговорили“ идентично , као и осталима . Ово што нам нудите као „објашњење“, о „комплексности методологије и накнадној изради платформе, на којој ћемо моћи имати увид у своје резултате“ за које сами тврдите да не говоре много?! је толико апстрактна тема, као да смо на тесту за задатак имали филозофску расправу о постојању или непостојању Бога или самом смислу људског живота, а не о чисто егзактној теми, каква је програмирање и развој софтвера. С једне стране прво тврдите, „да ћемо одмах по завршетку тестирања, моћи видети свој скор“ (што се није десило, и сама прича о накнадној изради платформе од стране компаније чији је основни посао овакав вид тестирања,звучи најблаже речено неозбиљно, јер чак и мој ПЦ који је стар неких 5-6 година, би могао да обради резултате и компаративне анализе све и једног тестираног кандидата у року пар минута, а камоли неки иоле озбиљнији сервер и софтвер намењен томе ), затим после тврдите „да су разлике између кандидата биле у неколико децимала и на самом почетку теста нас упозорава на брзину решавања која ће се узимати у обзир и на бодове које можемо да освојимо,као и да нам се одузму, или да можемо да прескочимо оно на шта не знамо одговор, да нам се не би одузимали бодови“ (а онда одједном волшебно нема никаквог, логички очекиваног компаративног нумеричког и бодовног рангирања којим има одмах на крају и на Менси и на РИСЕЦ-у , а чији су делови тестова уклопљени у овај ваш тест)свих учесника теста. И као шлаг на торту, на крају свега добијамо ваш одговор, да је „методологија оцењивања била толико комплексна, да није било смисла да нам представите резултат, јер он сам по себи не говори много“?! А шта нам је то онда требало дати одговоре и крајњи резултат овог тестирања? Тарот карте, дневни хороскоп, гледање у шољу кафе, бацање пасуља? Нема шта, са потпуно пре почетка теста необјашњеном и недефинисаном методологијом самог процеса процене нас кандидата, са потпуно конфузним и контрадикторним објашњењима крајњег резултата тестирања и начина на који сте начин дошли до њега, све је стварно „потпуно транспарентно и без икакве могућности наше сумње у било шта“. Реално, као што сам рекао у горњем посту, жалосно је што сам поверовао да су у мојој земљи, где се продају резултати пријемних тестова за средњу школу, купују дипломе факултета, добијају послови преко чланства у странци и преко везе, ја поверовао да је могућ било какав конкурс, где ћемо сви скупа имати потпуно једнаку прилику и могућност за лични напредак, како се то демагошки продаје деценијама по нашим медијима,а. Вашим збрканим „одговорима“ у које сте се уплели, „као пиле у кучину“ свима нама, јасно је пре свега да је ова преквалификација, осмишљена првенствено због самих ИТ школа, да би им се набацио посао од 1,5 милиона евра, и за који већина људи са просечним приходима у овој земљи, нема довољно новца да одвоји да би га самостално платила, и после ризиковала хоће ли или неће добити посао након курсева (јер већина ИТ фирми нажалост тражи оне који имају радно искуство ), као и овде присутних ботова ( за које сам мислио да су само на дневној штампи и друштвеним мрежама) као крајњих корисника ове обуке, јер су се одмах осетили прозваним и огласили се одмах(иако су били „паметнији и бољи“ да су прошли тестирање, од којих су неки изгледа имали унапред решене одговоре са теста, кад знају све да „нам објасне“ и методологију и начин оцењивања и пре него што га ви слислите, и морали су да ипак да сврате овде, да нам „објасне“ како смо „сујетни и глупи“, и „непоравдано сумњамо у саму регуларност, јер не знамо да губимо“ и у оно што нам ни сами не знате или не можете смислено објаснити, све ове дане). Никада нисам егоистички веровао,да не постоје далеко паметнији и интелигентнији људи од мене, али године самог рада са рачунарима, ми дају за право да било кога од њих тако „способних и умних“, слободно могу позвати, да након што прођу ваш курс, слободно изађу „на црту“ мени који ћу у међувремену све то проћи туторијалима на нету, јер кад би основно програмирање са којим сам се сусрео давно, као предметом у школи, било уклапање разних коцкица и кружића, или проналажење следова у математичким низовима, уместо логички тестовима о нашем личном познавању рачунарске технике, принципа рада софтвера и хардвера, архитектури и топографији рачунарских мрежа (који би био далеко примеренији и меродавнији,да је неко имао намеру спровести прави и смислени конкурс за ову преквалификацију)… људи сигурно не би радили и били робови по разним Максијима, Леонијима, Матијевићима,Идеама, Јурама за месечни минималац, него би сви били Џон Кемењ ,Томас Керц или Џејмс Гослинг минимум. У сваком случају, неком све ово од службеника наше државе као организатора што се „нетранспарентно, упитно поштено и праведно“ овом и оваквом досадашњим организацијом тестирања урадило иде некоме на част, ако је уопште поседује.Ја сам о својој, као и начину на коме желим да градим свој лични пословни и животни успех, дао искрен одговор у самом тесту. Можда баш зато нисам ни испунио, „високе и комплексне критеријуме фамозне и још увек непознате нам методологије резултата теста“. Ако је то разлог, онда ми није ни жао, што нисам „подобан“ (упс немам тражени „потенцијал за рад у ИТ сектору“, у коме сам гле чуда, радио целих 20 година…).

 44. Postovani,
  Zanima me jedna stvar, ako dodje do nastavka obuke i dalje, da li ce se u obzir prihvatiti sadasnji testovi i rezultati ili ce se iznova raditi testiranje sto je po meni glupo ako se opet radi?

  1. Post
   Author

   Poštovani Mladene,

   Hvala Vam na pitanju. Još uvek nisu definisane pojedinosti selekcije kanidata za učešće u drugoj glavnoj fazui projekta. Molimo Vas da za sve detalje pratite objave na veb stranici projekta. Srdačan pozdrav!

 45. Поштовани,

  Да ли ће неким случајем бити објављена и ранг листа са освојеним бодовима да видимо како стојимо бодовно, тј. да видимо колико нам је фалило за пролаз?

  Хвала

  П.С. свима који су прошли даље желим сву срећу.

 46. Postovani,

  zanima me da li postoji sansa da se mozda poveca broj kandidata za drugi krug u Beogradu?
  Malo mesta sam ispod crte, pa me interesuje, da li da se nadam?

  Hvala

  1. Post
   Author

   Poštovana Nado,

   Hvala Vam na pitanju. Nažalost, svih sto kandidata koji su pozvani na testiranje u Beogradu su se odazvali pozivu. U slučaju otkazivanja, mi bismo kontaktirali sledećeg kandidata na listi. Za sada se ne planira povećanje broja kandidata. Molimo Vas da za sve najnovije informacije pratite veb stranicu projekta. Srdačan pozdrav!

 47. Bitnu ulogu je igrao i test licnosti, tako je shvaceno sa moje strane. Mada bi bilo zanimljivo videti i poene. I samo jedno zapažanje, osoba koja je prosla testove, ne zna dal su poeni ili mesto na rang listi. Imam opravdanja za to, mozda od uzbudjenja.U svakom slučaju nek je sa srecom svima!

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na komentaru. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 48. Znam ljude koji umeju da programiraju, a nisu prošli test. Ovo nije trebalo da bude odrađeno na ovaj način. Trebali su da testiraju osnovno poznavanje web-a. Potrebno je da imate makar neki talenat ili afinitet za to zanimanje. Ne može niko od nule (a takvih će verovatno mnogo da završi u pilot grupi) za tako kratak period da savlada tako komplikovanu materiju.
  Mnogi iz pilot grupe kada vide sa čime su se uhvatili u koštac, krenu će da napuštaju obuku, i onda će propasti ceo program. I onih 900 mogu da se pozdrave sa celom pričom.
  Ideja je izuizetna, ali je njena realizacija veoma loše isplanirana!

  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Hvala Vam na komentarima i sugestijama. Uzećemo u obzir Vaše predloge. Srdačan pozdrav!

 49. Aman ljudi, 100 je smesna cifra za ovoliko zainteresovanih i nezaposlenih. Treba nam vise sansi i mogucnosti za prekvalifikaciju. Zavrsavali smo fakultete, trosili sredstva i roditelja i drzave, snagu, godine… Sada ili ne radimo ili smo neprijavljeni ili prijavljeni na minimalac. Gde smo to mi pogresili? A sada ce 100 njih dobiti sansu. O cemu mi pricamo?

 50. Ljudi, o kakvim bodovima i tacnim/netacnim odgovorima pricate? Pogledajte malo na netu metodologiju ocenjivanjs testova inteligencije i sposobnosti.

   1. Post
    Author

    Poštovani Darko,

    Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

  1. Поштовани Срђане,

   Ја вам се захваљујем на објашњењу али ако пажљиво прегледате поруке и одговоре који су овде остављени доћи ћете до једног који ме и навео да питам за бодове. На питанје господина Ненада о бодовној разлици на ранг листи кандидата ИТ одговара сведеће :

   „Dragi Nenade,

   Evo i dodatnog pojašnjenja nakon detaljnog uvida u rezultate. Vrlo su male razlike izmedu kandidata, negde tek na trecoj decimali. Nažalost, negde smo morali da presecemo jer samo 200 kandidata prolazi u drugi krug. Hvala Vam mnogo još jednom na ucešcu! Srdacan pozdrav!“

   Овај одговор наводи на чињеницу да постоји листа кандидата са ниховим скором тј. са бројем освојених бодова, помиње се трећа децимала.

   Ја се донекле слажем са вашим одговором и објашњењем на моје питање и слична питања других учесника али бих заиста волео да нам одговор на ово питање дају администратори странице.

   Хвала

 51. Poštovani,
  Koji će konkretno kursevi biti dostupni kandidatima koji prođu drugi krug testiranja?
  Hvala unapred

  1. Post
   Author

   Poštovana Isidora,

   Hvala Vam na pitanju. Kandidati koji budu prošli u finalni krug i budu odabrani za učešće na programu, dobiće sve informacije vezano za obuke vrlo uskoro po završetku selekcije. Molimo Vas da za sve detalje i najnovije informacije pratite veb stranicu projekta. Srdačan pozdrav!

 52. Iz kog razloga ne želite da prosledite rezultate testa,metodologija je u redu,ali učesnici konkursnog testa su veoma zainteresovani za svoje rezultate,u ostalom na svakom konkursu ,bilo da je reč o upisu na fakultet,ili prijem u radni odnos,uvek se rezultati pojedinačnog testa daju učesniku,u ostalom nemojte od jedne lepe ideje praviti sprdnju time sto će te izazvati nezadovoljstvo kod kandidata,vas kao ministarstvo obavezuju zakonom uredjena pravila i za dodelu sredstava za škole koje će vršiti obuku a takodje i zakonom utvrdjena odgovornost prema učesnicima konkursa i ljudima koji su polagali test,ponavljam metodologija je u redu,ali iz kog razloga onda ne date rezultate testova,pravite sumnju bespotrebno.jer ukoliko ste izvršili diskriminaciju učesnika po godinama,ili mestu,to bi se videlo u analitici testa,takodje u testu je data napomena da se odgovara iskreno na postavljena pitanja a u slučaju da se ne odgovori iskreno sistem će prepoznati takav odgovor i odbacitiga,u svakom slučaju radi se o opšteprihvaćenoj metodologiji i nemate razloga da ne dostavite rezultate testova svima ,jer stvarate sumnju,a učesnici su veoma ozbiljno shvatili konkurs i zato je neophodno da podaci rezultata budu transparentni i vima dostupni,U svakom slučaju ne radise o 1400 evra koje država daje za kurs iz izabranog modula za programiranje,jer da je to zaista tako pa ljudibi platili kurs 1400 evra i zaposlili bi se za platu od 500 evra neto, zato vas molim da prosledite rezultate svih učesnika,kako bi se videlo da je sve javno i ispravno.sistem neće pogrešiti u primeni metodologije ali ljuski faktor hoće!

  1. Post
   Author

   Poštovani Dejane,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 53. Postovanje,
  Veoma sam razocarana ovim nacinom procene kandidata. Test jeste bio odlican, ali nemamo uvid u njega, nemamo mogucnost ulaganja prigovora, ne znamo da li je neko radio sam ili uz neciju pomoc ili je neko imao gotove rezultate, sto je svakako bilo moguce. Bar bi bilo posteno da se bar prvih 500 kandidata iz Beograda, 250 iz Nisa i 250 iz Novog Sada pozove na testiranje u kontrolisanim uslovima pa da odmerimo snage! Ali, nema tu neke posebne filozofije sem da je sve ovo namesteno. Hvala.

  1. Post
   Author

   Poštovana Vesna,

   Hvala Vam na pitanju i komentaru. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 54. da li je moguce da kod zadataka gde je bilo tacnih i netacnih odgovara dobijemo uvid u to gde smo pogresili odnosno sta nam je tacno a sta netacno,s obzirom da smatram da nisam lose uradio i da sam poprilicno bio brz a verujem i poprilicno tacan a tek sam 3663 na rang listi takodje me jako zanima i to koliko mora da je prvi bio brz i tacan, cisto radi sebe da znam.takodje me zanima koji delovi testa su bili presudni,da li logicki da li psiholoski a metodologija koju ste nam dali u linku ne govori nista,apsolutno, uopstene tra la la stvari. hvala na odgovoru.

  1. Post
   Author

   Poštovani Miroslave,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 55. Poštovani,

  Zašto nemamo uvid u rezultate testa? To bas čelo utisak ovog testiranja prikazuje neozbiljnim.

  Hvala,

  Pozdrav

  1. Post
   Author

   Poštovana Marija,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

  1. Post
   Author

   Poštovana Jelena,

   Hvala Vam na komentaru. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 56. Postovani,

  posto ste u jednom od tekstova objavili da cemo nakon zavrsetka testa moci da vidimo svoj skor, molim vas da nam objasnite zasto su se pravila menjala u hodu, zasto bodovi nisu objavljeni ni u konacnoj rang listi, a govorili ste o transparentnosti celog procesa. Objasnite nam kako da ne pomislimo da je celo testiranje bila farsa i da je vec unapred obuka rezervisana za neke vase ljude?

  Hvala.

  1. Post
   Author

   Poštovana Olja,

   Hvala Vam na pitanju. Kompanija koja je sporovodila testiranje (http://www.totalassessment.net) će uskoro napraviti posebnu platformu u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svog rezultata. Metodologija je vrlo kompleksna, te nije imalo mnogo smisla kandidatima predstaviti samo rezultat (s obzirom da on ne govori mnogo). Detalje o metodologiji možete pogledati na sledećem linku: https://www.onetonline.org/link/summary/15-1133.00. Zbog zakona o zaštiti podataka, nismo bili u mogućnosti da objavimo detaljnu analizu rezultata u okviru rang liste koja je javno dostupna. Čim platforma bude spremna, obavestićemo kandidate gde mogu da pogledaju svoje detaljne rezultate. Hvala na strpljenju i razumevanju!

 57. Pricamo o bodovima sa testa i stvarima koje nisu dovoljno objasnjene a kao kandidati koji su zainteresovani za ovaj projekat imamo pravo da pitamo nadlezne za obuku

  1. Whichever type of test you are given, the questions are almost always presented in multiple-choice format and have definite correct and incorrect answers. As you proceed through the test, the questions may become more difficult and you will usually find that there are more questions than you can comfortably complete in the time allowed. Very few people manage to finish these tests and the object is simply to give as many correct answers as you can.
   Your score is then compared with the results of a control group which has taken the tests in the past. This control group could consist of other graduates, current job holders or a sample of the population as a whole. Your reasoning skills can then be assessed in relation to this control group and judgments made about your ability.

   http://psychometric-success1.bmobilized.com/?ref=https%3A%2F%2Fwww.google.rs%2F&url=http%3A%2F%2Fwww.psychometric-success.com%2Faptitude-tests%2Ftest-scoring-systems.htm

 58. Isto sam pitanje postavila i nikakav odgovor dobila nisam. Cak mi ni komentar nisu objavili. Verovatno sam napisala nesto sto im se nije svidelo, ali dobro prvi put ovo organizuju, verovatno nisu mogli sve da predvide pa je ispalo ovako. Ja se nadam da ce ovaj pilot projekat uspeti i da cemo i mi ostali dobiti sansu.

 59. Lepo od vas sto niste objavili moj komentar. No, ne čudi me. Verujem da bi se mnogi složili sa njim. Ipak, ovo je „pravna“ drzava, kada se malo bolje „zagrebe“, verujem da svašta nešto može da se otkrije. Nije slučajno da radim u tužilaštvu.
  Hvala Srdjanu što mi je odgovor dao na engleskom jeziku, mada nije ni video moje pitanje koje sam mu postavila.
  Želim Vam uspešnu saradnju sa prvih 200 kandidata!

  1. Post
   Author

   Poštovana Vesna,

   Hvala Vam na komentaru. Usled velikog broja upita vezanih za drugu fazu testiranja, nismo bili u mogućnosti da Vam odmah odgovorimo na komentar. Ukoliko budete imali dodatnih pitanja, molimo Vas da nam se obratite. Hvala na strpljenju i razumevanju! Srdačan pozdrav!

 60. Postovani,

  da li se zna kada ce izaci rang lista kandidata koji su danas polagali test za drugi krug selekcije kandidata?

  Pozdrav

 61. Kršite proceduru i pravo svakog kandidata da ima informaciju o kvaltativnom numeričkom zbiru vezano za konkursni test,iz kog razloga ne želite da date kvalitativne numeričke podatke,svi kandidati imaju numerički PIN kod pod kojim su rešavali test,njihov kod je vezan za godine starosti kandidata,mestu prijave,stručnom obrazovanju,itd. na osnovu svih parametara se odredjuje stepen bodovanja na testu i dobija krajnji kumulativni zbir.Naravno da su svih 200 kandidata genijalci,ili su blizu toga, jer se nalaze u 3% kandidata a opet za ulazak u prvih 100 u prvom krugu je omogućeno 1,9 % kandidata. U Srbiji da se nekim slučajem pojavi i sam Nikola Tesla on ne bi prošao vaš test,a verujem ako bi ga zajedno rešavali i Milutin Milanković,Nikola Tesla i Dositej Obradović da bi zajedno ušli u prvi krug od 100 kandidata,ali bilo bi mesta sami za jednog kandidata. Baš me živo interesuju rezultati testa u kontrolisanim uslovima,za 200 kandidata,ali trebali ste i nama ostalima da pružite iste uslove,ili bar da nam dostavite numeričke rezultate i primenjenu metodologiju kojom se uredjuje težina testa na osnovu odredjenih parametara svakog kandidata pojedinačno . Ovako ostaje mogućnost da ste primenili aritmetičkusredinu prilikom odredjivanja rednog broja na listi kandidata i to sve zbog vaučera od 1400 evra,bez ikakve garancije da i ukoliko spadate u populaciju od 2% stanovništva da će te dobiti posao od 250 evra neto mesečno,pa vi trebate da tim momcima i devojkama koji udju u grupu od 100 kandidata nakon drugog dela testa da date stipendiju od 140 000 evra i odmah posao od 1000 evra.Ovako ispade da će to jedino biti dobar posao u perspektivi za informatičke škole koje su dobile tender i koje će sprovoditi kurseve po modulima za programiranje za „izabrane ili imenovane kandidate“ jer to pitanje ostaje na žalost nedorečeno i sporno zbog netransparentnosti organizatora konkursa i testiranja za IT prekvalifikaciju.

 62. Postovani,
  Pratim ovaj program od samog starta i moram da primetim da imate problem. Naravno da ko gubi ima prava da se ljuti, jer je, nazalost situacija takva da je konkurencija velika a Vasa ideja fantasticna i mnogo je lepo sto se nesto pokrece.Ipak, nadam se da ce ta platforma za uvid u rezultate biti uopstena, i bez tacnih odgovora, jer ukoliko date na uvid tacne odgovore, imacete jos veci problem, a i to ne bi bilo fer prema svima koji se prijave u sledeci krug, a nisu upuceni u materiju.Ukoliko objavite tacne odgovore na pitanja, bicete u situaciji da ili menjate test( koji, uzgred, ko zna koliko kosta?!), ili da se nosite sa namestenim, vestackim, tacnim rezultatima.Imam prijatelja koji je prosao test, bez ikakve „veze“ kako ovde vecina misli i tvrdim da tu nema laziranja.Uvek moze bolje, i svako moze bolje, ali ako se objave rezultati, ovo testiranje gubi smisao.Ovo mozda i ne toliko, koliko ono buduce, za 900 dodatnih.I jos jedno pitanje, kad se ocekuje lista kandidata za drugi krug selekcije?Pozdrav!

 63. Mene samo interesuje, imate li prag za prelaz u prvih 100 koji će ići na obuku, ili vam je SAMO bitno da ih poredjate od najboljeg do najlošijeg ne uzimajući u obzir znanje koje su pokazali u prvom krugu i sada u drugom, tj ne dovodeći u pitanje kontradiktornost u znanju pokazanom u kontrolisanim uslovima?

  1. Post
   Author

   Poštovana Biljana,

   Hvala Vam na pitanju. Proces selekcije čine dva procesa testiranja. U prvom procesu se ne kontrolišu uslovi testiranja što znači da test možete raditi na bilo kom mestu. Kako bismo osigurali da postignuti rezultati na testu odgovaraju kandidatu koji se prijavio, realizujemo i testiranje u kontrolisanim uslovima. Skala za određivanje uspešnosti testiranja je intervalna i njena funkcija je da rangira kandidate za ograničeni broj mesta. Srdačan pozdrav!

 64. Izvini, ali nije u redu da zbog sujete tako pricas. Imali smo priliku da odmerimo snage! Sportiski duh nekima fali. Ljudi se ovde ponasaju kao da ni prijemni za srednju skolu nisu polagali. 1 bod rang listu moze da pomeri za 50 mesta a ne jedna decimala. Evo ja tvrdim na mom primeru da nisam upala preko veze i slicno. To sto ljudima tesko pada jer ima neko bolji od njih je njihov problem. Prosto tu utice mnogo faktora, pre svega logicko i matematicko rezonovanje. Nisu svi skloni tome sto ne znaci da su glupi ili da je onaj ko je prosao upao preko veze ili jos smesnije prepisao tacne odgovore.. i na komentarima se vidi inteligencija..

 65. Poštovanje,

  Najpre, čestitke kandidatima koji su prošli dalje.

  Koliko pitanja i komentara.
  Slažem se sa kandidatima da je neophodan uvid u rezultat testa, te očekujemo platformu, kako ste naveli, kojoj ćemo moći putem dobijenog PIN koda da pristupimo i vidimo svoj rezultat. Ipak se radi ne samo o testu procene inteligencije, već i ličnosti. Nadamo se da će uskoro biti dostupna.

  Bilo je pitanje, da li će se, ako dođe do sledeće faze projekta, u obzir prihvatiti rezultati ovih testova ili će se raditi testiranje iznova. Što je po istom komentaru, glupo…
  Nije mi jasno kako, zašto i čemu takav komentar i pitanje, ako je bilo prijavljeno 8264 kandidata, a od tog broja, njih 6612 je radilo test. Šta u slučaju, onako hipotetički, možda neki od tih kandidata nisu bili, iz samo njima poznatih razloga, u mogućnosti da sada rade testiranje a možda bi bolje prošli nego neko drugi, hipotetički? Ne možemo da znamo. Ili konstatacija da po nekom automatizmu u glavnu fazu budu prihvaćeni sledećih 800, 900 kandidata.

  Ukoliko dođe do glavne faze programa, mislim da bi isti proces selekcije trebalo da prođu svi sada prijavljeni kandidati koji nisu uspeli u pilot fazi, pa i oni koji sada u drugoj fazi testiranja nisu uspeli da prođu u famoznih 100 i eventualno, ako bude novog konkursa za prijavu, novih kandidata za kurs prekvalifikacije. Ne razumem čemu ta isključivost i ograničavanje samo na kandidate koji su se sada prijavili za ovu pilot fazu?

  Što se metodologije procene, sa datog linka tiče. Gospodin Srdjan je dao lepo objašnjenje.

  Whichever type of test you are given, the questions are almost always presented in multiple-choice format and have definite correct and incorrect answers. As you proceed through the test, the questions may become more difficult and you will usually find that there are more questions than you can comfortably complete in the time allowed. Very few people manage to finish these tests and the object is simply to give as many correct answers as you can.
  Your score is then compared with the results of a control group which has taken the tests in the past. This control group could consist of other graduates, current job holders or a sample of the population as a whole. Your reasoning skills can then be assessed in relation to this control group and judgments made about your ability.

  Ovde je sve rečeno.
  Razumem zašto mnogima nije jasna ta metodologija sa linka koji nam je dat.
  Ako se malo pažljivije pogleda, mislim da ona ne daje detaljne, kako mi se čini, već opšte informacije, tj. govori o profilu i opisu kakav se kandidat uklapa u traženu profesiju, za koju kandidati poput nas ovde konkurišemo. Do jasnijih zaključaka moći ćemo da dođemo samo tek nakon uvida u rezultat svog testa. A to je, kada se izradi platforma, koju već sada svi očekujemo. 😉 A inače, i tada može da dođe do nedoumica, jer kako jedan komentator kaže, koliko li je prvi na rang listi bio brz. I to sa tačnim odgovorima na pitanjima rezonovanja, pa sve to na kraju i sa psihološkim poklapanjem… 🙂 Osim… S obzirom da ovo uopšte nisu bili strogo kontrolisani uslovi testiranja.

  Na kraju, jedan mali savet, Ne bavim se programiranjem. Ali me zanima i samostalno učim osnove. Zato smatram da bi ipak bilo potrebno uvesti ubuduće i testiranje makar nekog da kažem minimalnog, osnovnog poznavanja rada na računaru, kao što je ovde već rečeno jednom prilikom, od strane onih koji se već bave programiranjem, a inače nisu prošli. Sa tim se slažem. Za ovo je ipak potrebno imati makar neki talenat ili afinitet za to zanimanje. A ne, posle možemo da vidimo komentare tipa, problem sa rezolucijom ekrana pa odlazak na drugi kompjuter… Sličan problem sa „rezolucijom“ se u toku testiranja i meni desio, ali sam odmah rešio pomoću ctrl+mouse wheel-a.

  Kažem, jer može doći do postavljanja pitanja, ko se sve prijavljuje i sa kojim uopšte predznanjem poznavanja rada na računaru i koji je onda kasniji način filtracije takvih slučajeva. Da ne dođe do toga da neki kandidat prođe primarnu selekciju zbog psiho testa i testa inteligencije, a onda se na obuci nađe u nebranom grožđu, jer ne barata pa makar i osnovnim stvarima vezanim za računare.

  Hvala

  1. Za test za poznavanje racunara se slazem, ali bas ce neko ko ima, npr. stari monitor samsung syncmaster 755dfx da sredi rezoluciju ako je test radjen u formatu koji on ne podrzava.Mada taj ako misli da se bavi programiranjem prvo treba da kupi savremenu opremu.Za ostalo si brate u pravu.

  2. Post
   Author

   Poštovani Ivane,

   Hvala Vam na komentaru. Sve Vaše sugestije ćemo uzeti u obzir prilikom odlučivanja o pojedinostima selekcije za glavnu fazu projekta. Još uvek nisu definisani kriterijumi, te Vam u ovom trenutku ne možemo reći koji će status imati kandidati koji su se prijavili u pilot fazi, kao ni oni koji su prošli u prvih 200. Jedino je sigurno da učešće u glavnoj fazi projekta neće biti isključivo za kandidate iz pilot faze i da će i oni koji se sada nisu prijavili moći da učestvuju u selekciji. Molimo Vas da pratite našu veb stranicu za sve najnovije informacije informacije gde ćemo objaviti i detalje o platformi u okviru koje će svako moći da ima uvid u interpretaciju svojih rezultata. Srdačan pozdrav!

 66. Stvar je veoma jednostavna,svaki kandidat je odmah po završenom testu mogao dobiti kumulativni kvantitativni numerički rezultat !
  Na kraju bi organizator konkursnog testiranja dao listu kandidata sa PIN kodom i numeričkim rezultatom od 1 do x kandidata.
  Zašto to nije uradjeno ?
  Program za testiranje ima metodološku funkciju prikazivanaj kumulativnih parametara u obliku kvalitativnog numeričkog rezultata, odmah nakon završenog testa,iz kog logičnog ,opravdanog i svrsishodnog razloga to nije uradjeno ?
  U svakom slučaju ,drugi krug testiranja je završen,znači ne postoji nikakav motiv da se kvalitativni numerički rezultat učesnika konkursnog testa javno ne prezentuju,pa šta ako ima i 6 decimala !
  Pa to su ipak samo obični brojevi,ali vaša obaveza je da prezentujete učesnicima konkursnog testa relevantne egzaktne podatke,pa nije ovo test za pinkove zvezdice !
  Iz kog razloga se krijete iza naučne metodologije koju ne želite deduktivno da prezentujete učesnicima !
  Molim Vas da mi pravovremeno odgovorite na postavljena pitanja,i dostavite tražene informacije.
  Sa poštovanjem,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.