Danas su počele obuke u programu prekvalifikacija za IT

Srbija, 26. januar 2018. godine – Danas su u Nišu i Novom Sadu započele obuke za kandidate koji su se u velikoj konkurenciji od 12.363 prijavljenih nacionalni program prekvalifikacija u IT sektoru izborili za svoje mesto među 700 najboljih. Proces selekcije je završen za kurseve u Nišu i Novom Sadu, dok će u Valjevu, Beogradu, Zrenjaninu, Čačku i Subotici kandidati učestvovati u dodatnom krugu selekcije za 81 preostalo slobodno mesto na kursevima.

Devet škola i institucija širom Srbije, koje će organizovati ukupno 18 kurseva programiranja, sproveli su testiranje i intervjuisanje 2.042 kandidata koji su se plasirali u uži izbor, a konačna lista svih polaznika biće objavljena do kraja meseca na sajtu IT obuke.

„Nakon što su dobili sve neophodne podatke o kursevima – o vremenu i mestu održavanja, planu rada i prakse – kandidati su poslali listu sa tri želje, odnosno obuke koje žele da pohađaju. Škole su, u toku prošle i ove nedelje, organizovale dodatno testiranje i intervjue potencijalnih polaznika, i na osnovu tog procesa odabrali najbolje kandidate“, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Jovanović objašnjava da će mesta koja su ostala slobodna posle prvog kruga popuniti kandidati koji nisu uspeli da upišu kurs koji im je bio prva želja. Ukoliko sva mesta ne budu popunjena ni nakon drugog, po istom principu će biti održan i treći krug.

Proces upisa polaznika za nacionalni program prekvalifikacija u IT sektoru trebalo bi da bude gotov do kraja ovog meseca, a planirano je da većina kurseva traje do jula ove godine. Za drugi ciklus nacionalnih prekvalifikacija prijavilo se ukupno 12.363 ljudi, od čega je u onlajn testiranju učestvovalo njih 9.279. Najboljih 2.042 kandidata plasiralo se u dalji proces selekcije, dok je 1.811 kandidata poslalo listu željenih kurseva. Kandidati su iskazali najveće interesovanje za programe Fakulteta organizacionih nauka i SEE ICT u Beogradu.

Ove nedelje su na obuke krenuli polaznici Niškog klastera naprednih tehnologija i Vojvođanskog IKT klastera. Ukupno je obezbeđena 700 mesta za polaznika širom Srbije, od toga 490 u Beogradu, 80 u Nišu, 45 u Novom Sadu, 33 u Čačku, 20 u Valjevu i po 16 u Subotici i Zrenjaninu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP je, u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, odabrao škole i institucije koje će izvoditi kurseve – Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, škola računara CET, SEE ICT, Link grupa, Univerzitet Metrolopitan, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Vojvođanski i Niški klaster naprednih tehnologija. Institucije sa kojima je potpisan ugovor imaju sporazume o saradnji sa najrelevantnijim IT kompanijama, pa su tako u samom startu obezbeđene stručne prakse za više od 75 odsto kandidata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *