Dobrodošli na sajt posvećen prekvalifikacijama za IT

IKT sektor je najveća neto izvozna grana sa ogromnim potencijalom za budući rast. Taj sektor trenutno zapošljava preko 40.000 radnika. Prosečna plata po radniku u IT sektoru je skoro trostruko viša nego u drugim privrednim granama .
Postoji značajan potencijal da postojeća preduzeća koje su aktivna u Srbiji prošire svoje poslovanje, a takođe postoji i prostor za privlačenje novih kompanija i stvaranje okruženja koje bi omogućilo otvaranje još većeg broja start-ap preduzeća. Ne treba izgubiti iz vida aktuelnu tendenciju za preduzetništvom među tehničkim zajednicama, posebno među IKT inženjerima. Programeri se sve više odlučuju za pokretanje sopstvenog biznisa ukoliko se ukaže dobra poslovna prilika.
Jaz između potrebe i ponude tržišta za IKT radnicima/radnicama je sve veći. Iz tog razloga, jedan od prvih projekata Ministarskog IT Saveta, koji traje već petu godinu je investicija u razvoj kako formalnog, tako i neformalnog obrazovanja u oblasti IKT-a.
Program neformalnih obuka će omogućava zainterensovanim građanima/graćankama da započnu karijeru u IKT sektoru. U cilju kvalitetnog sprovođenja programa neformalnih obuka, fokus je na specifičnim setovima veština koji dozvoljavaju rad u određenoj industriji.
Sektor ravoja softverskih proizvoda koji je u velikoj meri izvozno orijentisan, doživljava eskponenicijalni rast. On stvara najveću neto dobit i zahteva niži početni kapital u odnosu na druge pod-segmente u IKT industriji. Iz tog razloga, neformalno obrazovanje je u najvećoj meri fokusirano na rešavanje manjka radne snage u softverskom segmentu IKT industrije.
Motivacija učesnika/učesnica u obukama je od predsudnog značaja za uspešan završetak obuke. Svi izabrani učesnici/učesnice prolaze kroz proces testiranja na dva nivoa. Na kraju obuke učesnicima/učesnicama je omogućena praksa u IKT kompanijama , kao i podrška tokom i nakom završetka prakse.
“Odlične vesti – u januaru i februaru ove godine, zabeležen izvoz IKT usluga od 347 mil evra (42,7% više nego u istom periodu prošle godine). Koliko smo napredovali najbolje govori podatak da je izvoz IKT usluga u prva dva meseca ove godine skoro isti kao cele 2012. (375 mil evra)!.“ – Premijerka Ana Brnabić

Leave a Reply

Your email address will not be published.