Obuka za prekvalifikaciju za posao u IT sektoru za više od 400 zaposlenih

21.02.2019.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je više od 400 ljudi započelo obuke u okviru trećeg kruga programa prekvalifikacije za rad u IT sektoru.

Treći krug programa, koji organizuju Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizuje se za zaposlene kandidate koji žele da promene karijeru i zaposle se u IT sektoru.

U ovom krugu prijavljeno je ukupno 4.000 kandidata, testirano njih 2.000, a najboljih 411 dobilo je priliku da pohađa obuke koje će se realizovati u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu i Čačku.

U Beogradu, na Fakultetu organizacionih nauka, Matematičkom i Elektrotehničkom fakultetu obuke će pohađati 180 polaznika (po 60 na svakom), a u Novom Sadu 40 polaznika u Vojvođanskom IKT klasteru i 40 program JISA (Smart d.o.o.).

U Nišu će Elektronski fakultet pohađati 40 polaznika, a Matematički institut SANU njih 34. Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu primila je 17 polaznika, Poslovni inkubator u Valjevu 20 i Fakultet tehničkih nauka iz Čačka njih 40.

Kancelarija za IT i eUpravu je, u partnerstvu sa UNDP, u okviru trećeg kruga programa prekvalifikacija za IT sektor, u novembru raspisala poziv za kandidate koji su zaposleni, nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima.

U okviru programa, u prva dva kruga je obučeno 800 polaznika i njegov cilj je ublažavanje nedostatka kadrova na brzorastućem IT sektoru u Srbiji. Program je pokrenut na predlog Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kojim predsedava predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvođači obuka su u trećem krugu uveli značajnije inovacije u svojim programima. Na Fakultetu organizacionih nauka predavači će biti i iz sfere industrije, polaznicima će biti dostupno i karijerno savetovanje, dok će na Matematičkom fakultetu polaznici imati zahtevnije završne radove.

Na Elektrotehničkom fakultetu polaznici će proći obuku za korišćenje Linux programa, u Vojvođanskom IKT klasteru kroz uvođenje „razrednog starešine“ pojačaće se i saradnja sa kompanijama, dok će JISA (Smart d.o.o.) uključiti nastavnike u praćenje praksi.

Elektronski fakultet u Nišu pokriće oblast uključivanja agilnih metoda, Matematički institut SANU obučavaće Python, a polaznici ovog kursa sarađivaće i sa predavačima sa američkog Univerziteta San Diego Extension, kroz onlajn programe i sertifikacije.

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu obučavaće polaznike o tome kako da uvode i upravljaju projektima, Poslovni inkubator Valjevo upoznaće polaznike sa IoT tehnologijama, dok će Fakultet tehničkih nauka u Čačku pružati dodatne radionice u Startap centru, kao i dodatni program mentorisanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *