Raspisan konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru obuke za 900 novih programera

Beograd – 25.10.2017.

Kancelarija za IT i e-Upravu pozvala je danas obrazovne institucije, nevladine organizacije, institute, klastere i preduzeća da se prijave za izvođenje obuka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i ostalim gradovima za prekvalifikovanje 900 građana u IT sektoru.

Konkurs koji Kancelarija organizuje i sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), biće otvoren do 20. novembra 2017. godine, a detalji konkursa dostupni su na veb stranici (www.rs.undp.org).

Ovo je nastavak uspešnog pilot projekta u okviru koga je od početka godine obučeno 100 polaznika, kako bi kao junior programeri pronašli posao u IT sektoru. Program, koji je dao odlične rezultate, pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

„Program su do sada prošli polaznici različitih starosnih kategorija i obrazovnih profila – od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima. Intenzivna obuka pobudila je veliku zainteresovanost, pa je tako prisustvo na predavanjima premašilo 90 odsto. Zahvaljujući neverovatnoj posvećenosti svih učesnika u projektu, nekoliko polaznika je već uspelo da pronađe posao u IT sektoru dok je najveći broj dobio stručne prakse koje će im pomoći da steknu i praktično radno iskustvo“, kaže Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarija za IT i e-Upravu.

Jovanović dodaje da ovaj projekat ima ogroman potencijal – mogao bi znatno da utiče na smanjenje stope nezaposlenosti, kvalitetnije kadrove u IT-u i razvoj kompetencija u programiranju.

Do kraja godine u Beogradu će biti obezbeđena obuka za maksimalno 550 polaznika, u Novom Sadu do 200, Nišu  do 100, i u ostalim gradovima za maksimalno 300 polaznika. Kada je reč o sadržaju kurseva, maksimalno 400 mesta biće opredeljeno za Java programski jezik, do  400 za Java Script, do 300 za PHP i maksimalno po 200 za .Net i C, dok će za kurseve na kojima će se učiti neka druga tehnologija biti opredeljeno 300 mesta.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu poziva građane da se, najkasnije do 5. novembra prijave za učešće u drugoj fazi programa prekvalifikacija na https://www.itobuke.rs/prijavni-formular/, a pravna lica da učestvuju u raspisanom konkursu, kao i da za sve dodatne informacije – uslove, potrebnu dokumentaciju i način prijave – posete sajt itobuke.rs.

Podsetimo, program prekvalifikacija za IT sektor kreiran je na osnovu istraživanja koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo zajedno sa Infostudom u januaru, a čiji rezultati su pokazali da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli čak 961 junior programera.

Comments 6

  1. Post
   Author
 1. Postovani,

  procitala sam u gore navedenom tekstu da konkurs koji Kancelarija organizuje i sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), biće otvoren do 20. novembra 2017. godine. Na drugom mestu na vasem sajtu sam procitala da je prijava za konkurs trajala do 5. novembra do 23h. Da li to znaci da ce biti otvoren jos jedan konkurs do 20. novembra?

  1. Post
   Author

   Poštovana Marina,

   Do 20. novembra je raspisan tender za škole koje vrše obuku, a konkurs za kandidate je trajao do 5. novembra do 23h.

   Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Mladene,

   Treća faza prekvalifikacija za IT planirana je sredinom sledeće godine. Pratite obaveštenja na našem sajtu.

   Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *