ВИШЕ ОД 12.300 ПРИЈАВЉЕНИХ ЗА ПРОГРАМ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈА У ИТ СЕКТОРУ

Више од 12.300 кандидата пријавило се на Конкурс за преквалификације у ИТ сектору, у оквиру кога ће 900 грађана широм Србије бити обучено за рад на позицији програмера.

Са готово 14 пријављених на једно слободно место, програм који организује и спроводи Влада Републике Србије и Канцеларија за информационе технологије и еУправу, оборио је све рекорде и указао на велику потребу за преквалификацијама у најбрже растућем сектору у Србији.

„Пријављени кандидати у наредном периоду ће проћи кроз серију тестова, који за циљ имају да утврде склоност према информационим технологијама.  Деветсто најбољих добиће прилику да савладају неке од најпопуларнијих програмских језика попут – Javа, Java Script, PHP, и .Net и C, а обуке ће трајати између три и шест месеци“, каже Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу. Процес селекције биће завршен до краја године.

Он додаје и да су од укупног броја пријављених кандидата 65 одсто мушкарци, а 35 жене. Око 52 одсто њих завршило је факултет, док је 48 одсто кандидата завршило средњу школу или похађа студије. Чак 61 одсто њих није запосленоПросечна старост пријављених је 33 године, док већина има испод 35 година, како наглашава Јовановић.

Програм преквалификација покренут је са циљем смањења стопе незапослености, обезбеђивања већег броја кадрова у ИТ-у и развој компетенција у програмирању. Креиран је на основу истраживања које је показало да у наредних годину дана 118 ИТ компанија планира да запосли око 1.000 јуниор програмера.

Наставак је успешног пилот пројекта, покренутог на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе РС Ана Брнабић, а у оквиру кога је од почетка године обучено 97 полазника. Чак 70 одсто њих је похађало стручну праксу  или  пронашло је посао у некој од ИТ компанија.

Comments 70

  1. Post
   Author

   Poštovana Željka,

   Vaša prijava je uspešno prosleđena.
   Sredinom decembra će biti testiranje kandidata. Na osnovu rezultata na testu kandidati se rangiraju i 900 prvorangiranih započinje obuku. Svi prijavljeni kandidati će dobiti informacije i instrukcije vezane za testiranje putem mail-a ili kontakt telefona. Biće i obaveštenje na sajtu.
   Pozdrav!

    1. Post
     Author

     Poštovani Marko,

     Testiranje će biti sredinom decembra.
     Svakako ćete na vreme biti obavešteni putem mail-a ili kontakt telefona.
     Pozdrav!

   1. Поштовани,
    разумем да се још не знају сви детаљи, и да ћемо ускоро добити више информација, али једна ствар ме веома збуњује. У вести о детаљима селекције наводи се да ће, од свих пријављених, 2000 најбоље рангираних проћи у други круг, где ће бити додатно тестирани, и где ће се изабрати 900 кандидата који ће похађати обуку.
    Међутим, у коментару на који одговарам, наводите да ће се одмах на првом тестирању, половином децембра, изабрати 900 кандидата који започињу обуку. Значи ли то да ће бити само један тест? Хоће ли се уопште бирати 2000 за други круг? Како ће уопште изгледати селекција?
    Хвала!

    1. Post
     Author

     Poštovani Srđane,

     Izvinjavamo se ako je došlo do nedoumice. Selekcija kandidata je objašnjena u sledećem obaveštenju. U komentarima nije detaljno objašnjen princip selekcije, vec samo da će 900 polaznika imati pravo na obuku i da se rangiraju na osnovu testiranja. Uskoro ćete dobiti sve instrukcije i informacije vezane za testiranje na mail ili kontakt telefon. Prvi krug testiranje će biti sredinom decembra.
     Pratite obaveštenja na sajtu.
     Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Željko,

   Svi prijavljeni kandidati će uskoro dobiti informacije i instrukcje vezane za testiranje putem mail-a ili kontakt telefona. Test će biti sredinom decembra i radi se online.
   Pratite obaveštenja na sajtu.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author

   Poštovani Nenade,

   Testiranje će biti sredinom decembra.
   Uskoro će te dobiti informacije vezane za testiranje na mail ili kontakt telefon.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Poštovani,

   Uskoro ćete dobiti putem mail-a ili kontakt telefona sve informacije i instrukcije vezane za testiranje.
   Test će biti sredinom decembra.
   Pozdrav!

 1. Poštovani,
  molim Vas da proverite da li je moja prijava uspešno prosleđena.
  Takođe Vas molim za informaciju, da li će biti probnih testova i koja vrsta testova će biti data kandidatima. Ukoliko dva ili više kandidata imaju isti broj bodova na testiranju, koji kriterijum će biti primenjen u odlučivanju ko će dobiti šansu da započne IT obuku?
  Hvala i srdačan pozdrav.

  1. Post
   Author

   Poštovana Mirjana,

   Vaša prijava je uspešna.
   Sve informacije i instrukcije vezane za testiranje ćete dobiti putem mail-a ili kontakt telefona.
   Jedan deo testa će biti sastavljen od logičkih pitanja, nešto slično testu inteligencije, a drugi deo testa će biti provera osnovnog nivoa engleskog jezika. Kod testova ovakvog tipa se retko dešava da kandidati postignu isti rezultat.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
 2. Da li možete da mi odgovorite da li sam prošao prijavu i interesuje me ako sam prošao na koji način se vrše testovi i u kom gradu bi se održavali testovi?

  1. Post
   Author

   Poštovani Stevane,

   Vaša prijava je uspešna.
   Sve informacije i instrukcije vezane za testiranje ćete uskoro dobiti putem mail-a ili kontakt telefona.Testiranje će biti sredinom decembra i test se radi online.
   Pratite obaveštenja na našem sajtu.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
 3. Pozdrav, mozete li da mi kazete da li je moja prijava prosledjena? Takodje, po Vasem prethodnom komentaru, da li to znaci da testiranje pocinje tek oko 15 decembra?

  Zanima me da li prijavljeni smeju biti u radnom odnosu?

  Hvala unapred!

  1. Post
   Author

   Poštovani Uroše,

   Vaša prijava je uspešna.
   Sve informacije vezane za testiranje ćete dobiti uskoro putem mail-a ili kontakt telefona.
   Testiranje će biti sredinom decembra, još uvek nije definisan tačan datum.
   Kandidati smeju da budu u radnom odnosu, ali ukoliko započnu obuku, potrebna je maksimalna posvećenost kursu.
   Pratite obaveštenja na sajtu.
   Pozdrav!

 4. Poštovani,

  da li se zna u kojim će se gradovima obavljati obuke, pored tri navedena. Konkretno me zanima Kragujevac. Takođe, interesuje me kada će biti obavljeno testiranje – u novembru ili decembru, kao i kada je planiran početak obuke?

  Hvala unapred

  1. Post
   Author

   Poštovana Danijela,

   Tender za škole koje će da vrše obuku je raspisan do 20. novembra. Nakon toga će se znati koje su škole odabrane, koje kurseve nude, u kojim gradovima, kao i kojim danima i u kom terminu će se održavati obuka. Sve informacije i instrukcije vezane za testiranje ćete uskoro dobiti putem mail-a ili kontakt telefona. Testiranje će biti sredinom decembra. Nakon objavljivanja rezultata testa i rangiranja kandidata bićete obavešteni kog datuma kreće obuka.
   Pozdrav!

 5. Postovani ja sam vam poslao prijavni fomular ali nista me niste obavestili putem e maila li telefona kada mogu test raditi?

  1. Post
   Author

   Poštovani Dragane,

   Uskoro će svim prijavljenim kandidatima na mail ili kontakt telefon biti prosleđene informacije vezane za testiranje.
   Testiranje će biti sredinom decembra.
   Pratite obaveštenja na sajtu.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
 6. Poštovanje zanima me kad će početi prvi krug i drugi krug selekciji , ako ne znate tačan datum može i okvirni datum/i. Pozdrav.

  1. Post
   Author

   Poštovani Miloše,

   Sve informacije vezane za testiranje ćete uskoro dobiti putem mail-a ili kontakt telefona.
   Test će biti sredinom decembra, još nije definisan tačan datum.
   Pratite obaveštenja na sajtu.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 7. samo da test ne bude radikalno vremenski ograničen kao prva dva testa prošli put. koliko se sećam, prva dva su trajala neško kao, samo dva minuta, i pola od tog vremena sam provela proveravajući koliko mi je još vremena ostalo. stvarno ne vidim kako su brzina i čelični živci osobine koje se traže od programera. ostali testovi su imali dovoljno vremena i nisu bili problem, ali ta prva dva, još uvek imam noćne more od njih.

  1. Post
   Author

   Poštovana Katarina,

   Prvu fazu testiranja sprovodi nezavisna agencija koja će biti izabrana na javnom konkursu, sto ne znači da će testovi biti isto koncipirani kao u prvoj fazi. Biće na našem sajtu primer testa da biste videli kako će testiranje izgledati. Uskoro ćete dobiti sve informacije i instrukcije putem mail-a ili kontakt telefona vezane za testiranje, koje će biti sredinom decembra.
   Pratite obaveštenja na sajtu.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Poštovani Mladene,

   Kada se bude završila druga faza, biće organizovana treća faza prekvalifikacija za IT.
   Početak treće faze očekuje se krajem sledeće godine.
   Pratite obaveštenja na sajtu.
   Pozdrav!

 8. Poštovani

  Interesuje me da sam se uspešno prijavio na konkurs. Da li je moja prijava uspešno prosledjena?

  Srdačan pozdrav

  1. Post
   Author
 9. A da jos neko pita da li mu je prosledjena prijava i da li obuka startuje u novembru ili decembru.

  1. Post
   Author

   Poštovani Zivko,

   Vaša prijava je uspešno zabeležena.
   Nakon testiranja i rangiranja kandidata počinje obuka. Testiranje će biti sredinom decembra. Uskoro ćete dobiti putem mail-a ili kontakt telefona sve informacije vezane za test. Biće i obaveštenje na sajtu.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
 10. Poštovani,
  da li se isto vrednuju i bodovi osvojeni na testu inteligencije i bodovi sa testa engleskog jezika, ili neki od testova ima veću vrednost i koji.
  Ukratko koji od testova ima veću vrednost s obzirom da engleski može da se dodatno usavršava?

  1. Post
   Author

   Poštovani Bane,

   Prvu fazu odabira kandidata sprovodi nezavisna agencija koja će biti izabrana na tender. Prva faza će se zasnivati na konkurentnom testiranju veština. Test se radi online. Nemamo informaciju na koji način se boduju testovi. Test iz engleskog jezika će zahtevati osnovni nivo koji je neophodan za rad na računaru.
   Uskoro ćete dobiti sve informacije i instrukcije vezane za testiranje putem mail-a ili kontakt telefona. Takođe, biće na našem sajtu okačen primer testa, da biste videli kako će testiranje izgledati.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 11. Poštovani,

  Da li možete da mi kažete kako će se organizovati obuka, odnosno, da li će se časovi obuke održavati pre podne ili u popodnevnim i večernjim časovima?

  1. Post
   Author

   Poštovana Ljiljana,

   Do 20. novembra je raspisan tender za škole koje će da drže obuku. Nakon toga će se znati koje su škole odabrane, u kojim gradovima, kojm danima kao i u kojim terminima će biti obuka. Svakako će škole nastojati da izađu u susret i studentima i zaposlenima, tako što će organizovati više termina.
   Pratite obaveštenja a našem sajtu.
   Pozdrav!

  1. Post
   Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.