Влада планира наставак програма преквалификација за ИТ

Београд – 13. јун 2018. године – Након успешне реализације пилот-програма преквалификација за ИТ, који је покренут на иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, као и друге фазе преквалификација, Влада планира наставак овог програма, у оквиру којег је предвиђена преквалификација за ИТ за 775 полазника.

 

Влада је упутила позив образовним институцијама, невладиним организацијама, институтима, кластерима и компанијама да се пријаве за извођење обука за јуниор програмере у оквиру програма преквалификација у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Крагујевцу, Чачку, Ужицу и Новом Пазару.

Позив је доступан на сајту Управе за јавне набавке под шифром 1941491 и на сајту Националне службе за запошљавање и биће отворен до 12. јула 2018. године.

У новом циклусу преквалификације за ИТ, планирано је да 775 грађана буду полазници обука за рад у ИТ сектору.

Полазници ће на курсевима моћи да науче основе програмских језика Java, JavaScript, PHP, или .Net framework, а имаће прилике да уче и о осталим програмским језицима и базама података које су им неопходне да би стекли довољно знања за запослење.

Поред високог квалитета наставника и образовних програма, од извођача обука очекује се да обезбеде и праксе за већину полазника.

Као услов за конкурисање, неопходно је да извођачи обука имају споразум о сарадњи са ИТ компанијама, чиме ће и ИТ компаније показати да им је неопходан кадар који се школује на преквалификацијама.

До сада је више од 50 ИТ компанија исказало интерес да запосле и приме на праксе полазнике преквалификација.

У пилот-фази пројекта, 100 полазника је прошло кроз обуке, а до сада се њих више од 30 запослило на програмерским позицијама у ИТ индустрији са просечном почетном платом од приближно 45.000 динара.

Само са овим бројем запослених, улагање државе ће се кроз порезе и доприносе у буџет вратити за годину дана. У другој фази пројекта, која је почела у јануару, обуке трају дупло дуже и обезбеђене су праксе за већину од 700 полазника.

Обуке се завршавају у јулу, а већ је неколико десетина полазника пронашло посао у ИТ сектору.

Пилот-програм и друга фаза реализовани су у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

Програм преквалификација за ИТ сектор креиран је на основу истраживања које је Министарски савет за информационе технологије и иновационо предузетништво покренуо, заједно са Инфостудом, у јануару 2017. године, а чији су резултати показали да 118 ИТ компанија планира да у наредних годину дана запосли чак 961 јуниор програмера.

Процењује се да Србији недостаје више од 15.000 ИТ стручњака, а ИТ индустрија у последњих десет година расте више од 20 одсто годишње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.